latinica  ћирилица
18/12/2018 |  16:36 ⇒ 16:42 | Аутор: Б92

Ко ће наслиједити Муриња?

Жозе Мурињо добио је отказ у Манчестер Јунајтеду, а оно што највише занима навијаче "ђавола" је ко ће наслиједити Португалца и вратити клуб на стазе старе славе.
Покетино, Зидан и Конте - Фото: РТС
Покетино, Зидан и КонтеФото: РТС

Мурињо и Јунајтед раскинули су сарадњу, упркос томе што је Португалац имао клаузулу у уговору по којој ће енглески тим морати да исплати 26 милиона евра.

Покетино, Зидан и Конте највећи фаворити за новог менаџера Јунајтеда

Јасно је да за велики клуб као што је Јунајтед новац не представља превелики проблем, али од одласка сер Алекса Фергусона, "ђаволи" нису оно што су били, иако су са Мурињом освојили Лигу Европе, Лига куп Енглеске и Комјунити шилд.

Зинедин Зидан

Мало менаџера у историји фудбала освојило је титулу шампиона Европе у својој дебитантској сезони, а Зидан је освојио три заредом. Ипак, Француз никада није радио ван Шпаније и Реала, што му се највише и замјера. С друге стране, навикао је да ради са великим звијездама, да се супротставља њиховом егу, а вјероватно би извукао најбоље из Пола Погбе, човјека који би требало да буде осовина Јунајтеда.

Лоран Блан

Француз није радио откако га је отпустио Пари Сен Жермен. Блан је одиграо двије сезоне за Јунајтед и освојио једну титулу. Прича се да је у добрим односима са Фергусоном, што не мора нужно да значи да је добро рјешење за "ђаволе". Има високо мишљење о Полу Погби, за којег је током љета рекао да је бољи играч од Патрика Вијере.

Маурисио Покетино

Аргентинац је један од најцјењенијих менаџера на Острву. Ипак, његов уговор са Тотенхемом је прилично чврст, иако се нашао на мети навијача због чињенице да су "пијевци" једини клуб у пет најјачих лига који није ангажовао нити једно појачање прошлог љета. Легенда клуба Гери Невил сматра да је Покетино право рјешење за "ђаволе", иако је Аргентинац сам рекао да га не занима други клуб и да је у потпуности посвећен обавезама у Лондону.

Оле Гунар Солскјер

Још један легендарни играч из ере сер Алекса. По завршетку играчке, започео је тренерску каријеру са промјенљивим успјехом. У Норвешкој је освојио двије титуле са Молдеом, док је на Острву био менаџер Кардифа, али се та епизода завршила неславно, испадањем у Чемпионшип. Ипак, Солскјер би имао подршку Фергусона, а чини се да су и навијачи на његовој страни.

Антонио Конте

Италијан је освајао титуле у Италији и Енглеској, а не би био ни први који је послије отказа у Челсију преузео Јунајтед (сјетимо се Мориња). Конте је практично направио играча од Погбе и сигурно би имао велики утицај на побољшање игре младог Француза, на коме би клуб да гради будућност.

Леонардо Жардим

Португалац је са Монаком правио чуда. Освојио је титулу у Француској упркос пројектованој доминацији ПСЖ, док је у Лиги шампиона стигао до полуфинала. Његова екипа игра модеран и нападачки фудбал, све оно што је недостајало Мурињовом Јунајтеду.

Еди Хау

Најперспективнији енглески менаџер, којем се предвиђа да једног дана преузме клупу "Гордог Албиона". Хау је од Борнмута направио стабилног премијерлигаша, игра нападачки, али се у Манчестеру плаше да не направе исту грешку као са Дејвидом Мојесом, који је из стигао из Евертона и потпуно разочарао.

Рајан Гигс

Легенда Јунајтеда била је на корак од ангажмана, али је клуб изабрао Луја ван Гала. Гигс је умјесто клуба изабрао да води репрезентацију Велса. Недостаје му искуство вођења клуба, нарочито тако великог какав је Јунајтед, али сигурно има подршку навијача, као и доброг дијела управе.

Осталим менаџерима који се помињу као потенцијални насљедници Муриња на клупи Јунајтеда дају се много мање шансе, а међу њима су и звучна имена попут Арсена Венгера, Дејега Симеонеа, Макса Алегрија, Дидијеа Дешана...

За сада се зна да ће тим у наредном периоду водити Мајкл Керик, а не би било нимало чудно да "ђаволи" новог менаџера добију тек на љето.