latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:32 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд неће признати Косово под уцјенама

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да нема могућности да Србија призна самопроглашено Косово у оваквим условима једностраног уцјењивања.
Ивица Дачић (Sputnik/Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Sputnik/Радоје Пантовић)

Дачић је навео да се односи Београда и Приштине могу поправити и да је услов за то да Албанци укину бесмислене таксе које су увели на српску робу.

"Ми не пристајемо на политику свршеног чина и у оваквим условима дијалог је немогућ", рекао је Дачић за Радио-телевизију Војводине.

Он је навео да дио међународне заједнице углавном осуђује изјаве које стижу из Србије, а које се односе на помоћ Србима уколико их такозвана косовска војска нападне.

"Ми смо тога свесни и зато их молимо да нас не доводе у такву ситуацију и ескалацију насиља", рекао је Дачић.

Он је навео да се Србија опредијелила за конструктиван приступ како не би било симетрије у одговорности, те додао да се међународна заједница, наклоњена Албанцима, на то не обазире.

"Косово не може да уђе ни у једну важнију међународну организацију док се не договори са Србијом, а без договор нема напретка ни за Косово, ни за Србију", додао је Дачић.

Говорећи о протеклој сједници Савјета безбједности УН о формирању такозване војске Косова, Дачић је рекао да је протекла очекивано и да ту нема никаквог изненађења.

Он је подсјетио да је Србија тражила ту сједницу да би се изјасниле све чланице Савјета, и велике силе, али и оне земље које нису признале независност Косова.

"Западне силе тражиле су чак да седница буде затворена за јавност", рекао је Дачић, додајући да је на крају ипак превладало то да она буде јавна и да се видјело за кога је уопште валидна Резолуција 1244.

Дачић је напоменуо да Америка, Енглеска и Француска и још неке земље сматрају да Косово, као самостална земља, има право да формира сопствену војску, без обзира што за тако нешто нема упоришта у међународном праву.