latinica  ћирилица
18/12/2018 |  19:14 ⇒ 19/12/2018 | 11:59 | Аутор: СРНА

У наредном периоду биће попуњена мјеста амбасадора

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Предсједништво на данашњој сједници смијенило све амбасадоре на мјестима у дипломатско-конзуларној мрежи која припадају Републици Српској и да ће у наредном периоду та мјеста бити попуњена.

"У складу са овлаштењем српски члан Предсједништва располаже српском квотом у дипломатско-конзуларној мрежи и ја сам одлучио да уведем неке нове људе", рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је смијењен и један број амбасадора из хрватског корпуса, док су на неким позицијама које припадају Бошњацима извршена именовања на раније упражњена мјеста.

Додик је рекао да је са друга два члана Предсједништва БиХ сачинио споразум о томе која стална амбасадорска мјеста и она која се ротирају, припадају којем народу.

"Нас тројица смо сачинили споразум, да бисмо имали сређену ситуацију када буду истицали мандати и да се сваки пут не ломе копља о томе шта коме припада", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је то усаглашен приступ и да је фер и за Републику Српску.

Када је ријеч о попуњавању упражњених амбасадорских позиција, Додик је подсјетио на дипломатску праксу да се име новог амбасадора не саопштава док земља домаћин не да агреман.

Коментаришући данашњи састанак представника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и Независног одбора, Додик је рекао да лично нема проблема са безбједношћу.

Он је додао да је Предсједништво на данашњој сједници, као покровитељ Зимског олимпијског фестивала младих /ЕЈОФ/, који ће у фебруару бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву, дало сагласност да Оружане снаге БиХ могу бити ангажоване тамо гдје буде потребно.

Повезане вијести:

Опозвани амбасадори у више земаља