latinica  ћирилица
18/12/2018 |  19:33 ⇒ 20:04 | Аутор: Index.hr

Траже одговорност полиције и оставку министра због прогона миграната (ВИДЕО)

Центар за мировне студије Хрватске поднио је кривичну пријаву против непознатих починилаца који су на силу протјеривали мигранте из Хрватске у БиХ.

Непознати починиоци су у овом случају полицајци снимљени док су насилно и илегално протјеривали мигранте.

- Након бројних свједочанстава јавност је могла видјети снимке поступања хрватске полиције. Оне откривају систематско колективно протјеривање и прекорачење овлашћења попут ударања ногом, а упућују и на могућу употребу оружја - рекла је Сара Кекуш из Центра за мировне студије.

На тврдње полиције да се не ради о протјеривању него о одвраћању илегалних миграната, она је упозорила да полиција врло широко тумачи термин одвраћања.

- Прво су тврдили да је то само присуство полиције на граници, а сада видимо да се мигрантима онемогућава тражење међународне заштите и азила - рекла је.

Осим што су поднијели кривичну пријаву и од Државног тужилаштва затражили хитну истрагу, овај центар захтијева и оствке министра унутрашњих послова Давора Божиновића, директора полиције Николе Милине и начелника управе за границе Зорана Ничена, јер их сматра директно одговорним за незаконско и насилно поступање полиције.