latinica  ћирилица
18/12/2018 |  19:45 ⇒ 19/12/2018 | 08:41 | Аутор: РТРС

Ко ће чувати Додика? Чији став износи Обралија?

Да ли легитиман захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да га обезбјеђује полиција Републике Српске прераста у политичку игру, или, што је још опасније, безбједносну? Познаваоци закона и прописа више пута су поновили да Додиков захтјев може да буде испуњен и то без измјена било каквог закона. И поред тога, рјешење ни данас није понуђено!

Очекивало се да ће након састанка Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ с руководством Дирекције за координасију полицијских тијела бити саопштено на који начин ће припадници МУП-а Републике Српске наставити да обезбјеђују предсједвајућег Предсједништва БиХ.

Замјеник предсједника Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ Енес Обралија једини се обратио новинарима износећи недвосмислен став, али, како сазнајемо - само властити, не и став Независног одбора!

"Изражавам увјерење да ће најкасније до Нове године доћи до рјешења, када ће се капацитети Дирекције ставити у функцију обезбјеђења члана Предсједништва из Републике Српске. Немам резерву, Дирекцији је то посао. Шта ће бити за два до три изборна циклуса, ако свако буде хтио да га обезбјеђује неко одакле он долази", каже Обралија.

Након што су медији пренијели Обралијину изјаву, у којој сасвим јасно примат обезбјеђења, без права избора даје Дирекцији, одлучио је да демантује сам себе.

"Није баш пренесено онако како сам ја рекао. Моје мишљење је и то је мој став да је питање свих питања пред Независним одбором, МУП-ом Републике Српске и Дирекцијом за координацијом да се што прије у складу са законима у БиХ обезбиједи обезбјеђење господина Милорада Додика. Став о том питању ће Одбор заузети на некој од наредних сједница", наводи Обралија.

Обралија је чак објаснио да екстерни премјештај припадника МУП-а у Дирекцију за координацију полицијских тијела није могућ, јер је прелазној норми истекао рок с крајем 2012. године. Но, и Обарлијино демантовање самог себе, одражава својеврсно поигравање бх. безбједносних структура с обезбјеђењем српског члана и предсједавајућег Предсједништва.

Врло опасна игра, мишљење је Средоја Новића, који као добар познавалац закона који уређују рад полицијских агенција БиХ каже:

"Морају да схвате коначно да Додик и највећи број српских кадрова на нивоу БиХ нема повјерења у Дирекцију, јер она није хтјела, жељела или могла да обезбиједи прије неколико година у Поточарима покушај убиства тадашњег премијера Србије Александра Вучића", рекао је Новић, који је делегат у Дому народа ПС БиХ.

Није тачно да не може да се пронђе рјешење и у року од 24 часа ако се то жели, каже Новић, оцјењујући да су све друго политичке игре БиХ, али, што је још опасније, безбједносне.