latinica  ћирилица
18/12/2018 |  20:06 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Одблокиран процес формирања власти у ФБиХ

Након вишеседмичних неуспјелих покушаја, Централна изборна комисија БиХ изгласала је Правилник о начину избора делегата у Дом народа Парламента Федерације, чиме је одблокиран процес формирања власти у том ентитету. Правилник, који ће важити само за овај изборни процес, подразумијева принцип паритета или избор по једног делегата свих конститутивних народа из сваког кантона, те примјену пописа из 2013. године.

Годинама је политичко Сарајево нијемо посматрало некомплетан Клуб Срба у Дому народа Федералног парламента.

И није реаговало! Двије године су федерални политички актери провели у надмудривању шта је "уставније" - попис из 1991.  или 2013. године!

Принцип обавезног паритета или стварни резултати с терена! И нису договор постигли! А онда авансно, уз пријетње и политичке притиске, "врућ кромпир" пребачен је седмочланој Комисији. И они су седмицама анализирали међусобно контрадикторне уставе БиХ и Федерације. И недоречен изборни закон БиХ! И одлучили!

Приједлог предсједника Комисије Бранка Петрића прихватили су Ирена Хаџиабдић, Новак Божичковић, Стјепан Микић и Владо Рогић. Против су били Суад Арнаутовић и Ахмед Шантић.

А онда је Сарајево експлодирало! Попис из 2013. године за којег су се толико залагали, напрасно је постао невалидан, неуставан, неверификован, заборављајући да је исти такав и онај из 1991. године, зависи само који се Устав чита и који члан Изборног закона тумачи!

Експресно су реаговали чак и они актери са самопрокламованим грађанским предзнаком који ништа спорно у случају "Комшић" нису "видјели"! Сада прогледали и на "грађанштину" заборавили! Смета им првенствено, што ће досадашња два сарајевска Србина "преселити" у Ливањски кантон. И један Хрват из Зеничко-добојског кантона, у Херцеговачко-неретвански.

"Апелација ће сасвим сигурно бити, а члановима ЦИК-а можемо обећати и да ће бити предмет расправе у Парламенту БиХ и неких других политичких потеза које ћемо повући", каже Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому БиХ.

Од сарајевских страначких осуда до појединачних, до данас готово анонимних политичара.

Осуде и пријетње стижу из свих политичких странака са сједиштем у Сарајеву.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић одмах се "пожалио" и шефу мисије ОЕБС-а.

Из СДП-а и неких других странака отворено најавили саботажу. Неће, кажу, учествовати у формирању дома народа.

СББ-ов Србин Веско Дрљача одмах је експресно је од Уставног суда затражио "мишљење". Нису задовољни ни у Мостару!

"Та одлука је у потпуности у супротности са Одлуком Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа на свим разинама у овом случају конкретно за Дом народа парламента Федерације, и супротна је уставу БиХ", наводи Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома БиХ.

Једна апелација Борјане Кришто са истом тематиком, пред Уставним судом већ мјесецима је "на чекању"!

Да ли ће услиједити и друга, одлучиће органи странке и Хрватског народног сабора! Предлагач Упутства одговара – боље би било да су "галамџије" за двогодишњег "надмудривања" урадиле оно за шта плату примају. Испоштовале одлуке Уставног суда у предмету "Љубић".

"Умјесто тог "сматрања", они су овлаштени да доносе законе и мијењају Устав па да то уреде, а не да нам казују како ми то треба, већ да напишу у Закону, а такође и Високи представник има своја овлаштења и не треба нам његово мишљење наше одлуке", наглашава Бранко Петрић, предсједник ЦИК-а БиХ.

Израчунали су новинарима потпомогнути, ревносни сарајевски политичари да ће новим правилником од 17 делегата у Клубу Хрвата Федерације, њих 12 или двотрећинска већина бити из ХДЗ-а.

А на бх. нивоу од укупно пет четворо. И да ће СНСД и ХДЗ имати натполовичну већину у Дому народа парламента БиХ.

У "грађанској" борби за националне страначке интересе, нико се у Федерацији и не осврће на најављени покушај да се напокон комплетира Федерални Клуб Срба!

ЦИК је међу стотинама федералних посланика успио да пронађе тек 14, којима је овјерио мандате.

Три недостајућа "тражиће" посебним актом! И чиме год да резултира данас произведена хистерија у Сарајеву, упутство ЦИК-а ступиће на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику, дакле до краја ове седмице или најкасније почетком сљедеће. Уколико наравно "хистерија" не захвати и запослене у Службеном гласнику, или судије Уставног суда БиХ!