latinica  ћирилица
18/12/2018 |  20:09 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Човић спреман за формирање СМ, спорна Влада ФБиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је након састанка са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, да је спреман за успостављање власти када се за то створе правни услови и да нема разлога да се одуговлачи са формирањем Савјета министара.

- У наредних неколико дана требали бисмо имати предсједавајућег /Савјета министара/. Што се тиче Владе Федерације БиХ, видјећемо - рекао је Човић.

Коментаришући одлуку Централне изборне комисије БиХ о расподјели мандата у Дому народа Парламента Федерације БиХ, Човић је нагласио да је неприхватљиво све што није у складу са одлукама Уставног суда.

- ЦИК је донио ту одлуку, а за нас је легитимност представљања народа основа свега. Имамо и апелацију Борјане Кришто. У сваком случају нисмо задовољни да било ко други то ради осим законодавца - рекао је Човић, који је и предсједник Хрватског народног сабора БиХ.

Изетбеговић је нагласио да је СДА доставила Човићу приједлог програма за будуће дјеловање, а да примједби није било.

- Мислим да се коалиција СДА и ХДЗ подразумијева и на федералном и на нивоу БиХ гдје ове странке чине већину - рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, формирање Савјета министара ће ићи релативно брзо, а да није оптимиста када је ријеч о формирању федералне владе.

- Мир, стабилност БиХ, наставак процеса помирења, стабилизације прилика, реформе на путу за ЕУ и НАТО, унутрашње интегрисање БиХ, масовна изградња, заједнички су приоритети - истакао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, Човић инсистира на Изборном закону онако како га виде ХНС и ХДЗ.