latinica  ћирилица
18/12/2018 |  21:20 | Аутор: sputniknews.com

Потврђено: САД излазе из Споразума са Русијом; Москва: Одговорићемо

САД су званично обавијестиле Русију да су одлучиле да изађу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и малог домета, рекао је замјеник шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
САД и Русија (Фото: Sputnik) -
САД и Русија (Фото: Sputnik)

- Путем билатералних канала на високом политичком нивоу нам је потврђено да је та одлука коначна и да нема позива на дијалог - рекао је Рјабков у интервјуу за Комерсант.

Према његовим ријечима, Вашингтон није посебно крио да није ствар само у проблемима између САД и Русије, већ и у жељи Американаца да се ослободе договорених забрана које им не одговарају.

По оцјенама Вашингтона, Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета "значајно ограничава војне могућности САД у пројекцији на земље које посједују арсенале копнених ракета средњег и малог домета и које у очима Вашингтона представљају пријетњу америчким интересима".

У случају да буду инсталиране америчке ракете средњег и малог домета на територији која представља пријетњу за Русију и њене савезнике, она ће морати да одговори, поручио је Рјабков.

- Мораћемо да предузмемо ефикасне мјере које ће компензовати те пријетње - нагласио је Рјабков.

- Јасно је да политички договори и чак правно обавезујући споразуми не могу у садашњој ситуацији да пруже пуне гаранције, као што видимо на примјеру Вашингтона који урушава Споразум о ракетама средњег и малог домета - истакао је замјеник шефа руске дипломатије.

Он је нагласио да је Русије предала САД информације које показују да није тестиран домет ракете 9М729 који је у колизији са тачкама горе наведеног споразума. По његовим ријечима, Русија се чврсто поштује све услове споразума и све оптужбе на њен рачун су неосноване.