latinica  ћирилица
18/12/2018 |  21:38 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Чен Бо: Видљиви резултати сарадње у свим областима

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо вечерас је у Сарајеву, на крају трогодишњег мандата, оцијенила да су у том периоду односи Кине и БиХ знатно напредовали и да су резултати сарадње видљиви у свим областима.
Чен Бо - Фото: СРНА
Чен БоФото: СРНА

- Изградили смо термоелектрану у Станарима. То је прва термоелектрана коју је кинеско предузеће самостално пројектовало и завршило у Европи - рекла је Бо у обраћању на опроштајном пријему, којем је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Бо је истакла да је Термоелектрана Станари највећи енергетски пројекат у послијератном периоду у БиХ који је обезбиједио 800 до 1.000 радних мјеста у БиХ.

Она је подсјетила да је прије неколико дана кинеско предузеће потписало уговор о концесији за изградњу ауто-пута између Бањалуке и Приједора на основу којег ће уложити 300 милиона евра као директну инвестицију.

- Вјерујем да ће ово кинеско предузеће, квалитетом рада и технолошким квалификацијама, садашњи пут, за који ми је речено да је један од опаснијих у БиХ, замијенити једним од најсигурнијих и најсавременијих ауто-путева у Европи - додала је Бо.

Према њеним ријечима, 29. мај ове године, када је ступио на снагу билатерални споразум о укидању виза, сигурно ће бити записан у аналима односа БиХ и Кине.

- За десет мјесеци ове године број кинеских туриста у БиХ достигао је 52.000, а само у октобру 12.000 - истакла је Бо, подсјећајући да је у 2015. години укупан број кинеских туриста био испод 10.000.

Она је додала да су у претходне три године основани конфуцијеви институти у Сарајеву и Бањалуци, те три пута слављена Кинеска нова година заједно са грађанима БиХ.

Бо је увјерена да ће односи бити још бољи.

- Изградња Блока седам /Термоелектране у Тузли/ представља моје највеће очекивање. Надам се да ће градња почети у ближој будућности - рекла је Бо.

Према њеним ријечима, кинеско предузеће инвестираће и градиће ауто-пут између Вукосавља и Добоја.

- Могуће је да ће двије стране закључити уговор у наредним мјесецима. Предузећа из Кине су спремна да буду партнери и за изградњу других дионица Коридора Пет це у БиХ - закључила је Бо.

Она је додала да ће Кина идуће године на Мостарском сајму наступити као земља партнер.

БиХ је захвалила свим грађанима БиХ што воле Кину, његују пријатељство са кинеским народом и што сматрају Кину партнером за сарадњу, као и властима БиХ на свим нивоима за допринос унапређењу односа и сарадње двије земље.

Посебну захвалност за залагање у јачању комуникације становника БиХ и Кине одлазећа амбасадорка изразила је универзитетима, медијима и привредним коморама, те кинеским грађанима који живе у БиХ.

Пријему су присуствовали представници свих нивоа власти у БиХ, дипломатског кора, културног и јавног живота БиХ.