latinica  ћирилица
19/12/2018 |  08:08 | Аутор: СРНА

Пут Улог-Кланци непроходан због сметова

На путевима у Републици Српској овог јутра због ниске темпаратуре и јаког мраза коловози су клизави, а на регионалном путу Улог-Кланци, на превоју Морине, саобраћај је привремено обустављен због сњежних сметова.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

У котлинама и уз ријечне токове смањена је видљивост због магле, посебно на ауто-путу Градишка-Бањалука и на магистралном путу Градишка-Бањалука.

На дионицама у усјецима и поред камених косина повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз.

Из Ауто-мото савеза Републике Српске на свим правцима возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу, те да на пут не крећу без зимске опреме, која је и законски обавезна.

У току је изградња и постављање привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар", Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја.

Возаче из АМС упозоравају да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

У примјени је и нова уредба предузећа "Ауто-путеви Републике Српске" о висини путарине на том ауто-путу, па цијена путарине на релацији Бањалука-Кладари /код Добоја/ за путничка возила износи седам КМ, а Бањалука-Прњавор четири КМ.

На ауто-путу Бањалука-Градишка до даљег је "отворени" систем наплате путарине, а због изградње наплатне станице "Чатрња" измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош и постављена је привремена сигнализација.

Због радова, режим одвијања саобраћаја измијењен је на дионицама магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац и Челинац-Котор Варош.

Због радова на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, на дионици Крупа на Врбасу-Бочац од 7.00 до 17.00 часова саобраћај се обуставља на 10-так минута и пропушта наизмјенично једном траком.

Због санације клизишта успорено се саобраћа на дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке стијене.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због изградње пјешачке стазе, на дионици регионалног пута Обудовац-Лончари, најављене су измјене у одвијању саобраћаја, уз постављену сигнализацију.

У току је санација моста преко ријеке Моштанице, због чега је обустављен саобраћај на регионалном путу Моштаница-Козарска Дубица, а возила се преусмјеравају на обилазни пут у непосредној близини.

Због активираних клизишта једном траком наизмјенично се саобраћа на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 часова до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од 3,5 тона и аутобусе класе "М3" због радова на санацији клизишта.

Забрана се не односи на аутобусе превозника "Дринатранса" Зворник, који саобраћају на редовним линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Теслић два-граница Република Српска/Федерација БиХ Подјезера, у мјесту Жежеља, због оштећења носиве конструкције моста преко ријеке Жежеље забрањен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази пет тона.

Због оштећења моста на ријеци Јадрини на локалном путу Добој-Манастир Петрово забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази три и по тоне.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

У току је традиционална републичка превентивна кампања "Нити једна чаша прије вожње!", којом се жели указати на опасности управљања возилом под дејством алкохола.

Кампања ће трајати до краја јануара наредне године у више градова и општина Српске, а циљ је да се скрене пажња јавном мњењу на чињеницу да предстојећи новогодишњи, божићни и други празници доносе са собом повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да у пијаном стању не сједају за волан, већ да у тим ситуацијама користе средства јавног превоза или такси службу.

На подручју Федерације БиХ угаженог снијега на коловозу јутрос мјестимично има на дионицама у југозападним крајевима, посебно на правцима Босанско Грахово-Стрмица, Купрес-Шујица, Босански Петровац-Дрвар, Ливно-Гламоч и Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље.

На регионалном путу Михаљи-Блидиње саобраћај је обустављен за теретна возила тежа од три и по тоне.

Видљивост је због магле смањена у вишим предјелима, као и у котлинама и уз ријечне токове, посебно на дионицама Коњиц-Јабланица, Зеница-Добој, Бихаћ-Кључ, Бихаћ-Босанска Отока, Цазин-Велика Кладуша и Орашје-Оџак.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања на прелазак границе.

На дионици гранични прелаз Шћепан Поље-Плужине /Црна Гора/, због неповољних временских услова у Црној Гори, тренутно је забрањен саобраћај за камионе са приколицом и шлепере.

Због радова у Хрватској и даље је обустављен саобраћај на граничном прелазу Нови Град-Двор.