latinica  ћирилица
19/12/2018 |  08:28 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Америка забранила улазак у земљу генералу Радосављевићу

САД су забраниле улазак на своју територију српском генералу Горану Радосављевићу због наводног кршења људских права.
Горан Радосављевић (Фото: www.mc.rs) -
Горан Радосављевић (Фото: www.mc.rs)

У саопштењу Стејт департмента наводи се да постоје основи да се вјерује да је 1999. године Радосављевић учествовао у убиству браће Битићи, троје Американаца албанског поријекла који су убијени у Србији током рата на Косову и Метохији.

Забрана је уведена и његовој супрузи Светлани и кћерки Ани, пренио је "Спутњик".

Горан Радосављевић Гури је био командант српске Жандармерије од 2001. до 2004. године.

Браћу Илија, Агрона и Мехмета Битићија српске власти су ухапсиле 26. јуна 1999. године, када су се враћали са Косова и Метохије, гдје су се борили у редовима терористичке ОВК.

Због илегалног преласка границе осуђени су у суду у Прокупљу на 15 дана затвора, али им је одобрено да изађу три дана раније из притвора.

Убијени су у јулу 1999. године у Петровом Селу близу Кладова, у источној Србији.

Радосављевић: Не интересује ме одлука Америке

Некадашњи командант Жандармерије Србије Горан Радосављевић Гури рекао је да га не интересује одлука америчког Стејт департмента да се њему, његовој супрузи и кћерци забрани улазак у САД, те додао да нема никакву одговорност у случају браће Битићи.

"Не желим да реагујем на такву вест, нити ме интересује нити погађа таква одлука", рекао је Радосављевић за Радио "Слободна Европа".

Он је одбацио било какву одговорност за смрт браће Битићи, истичући да је "хиљаду пута" причао о томе истражним органима Србије и да је нонсенс да о томе више говори.