latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:06 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Вашингтон потврдио повлачење из ИНФ-а, Москва предузима мјере

Вашингтон је потврдио своју одлуку о повлачењу из Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета /ИНФ/ као коначну, рекао је замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков и истакао да ће Москва предузети мјере ако америчке ракете, које пријете безбједности Русије, буду распоређене у Европи.
Вашингтон (фото:globeimages.net) -
Вашингтон (фото:globeimages.net)

"Вашингтон је јавно најавио план повлачења из ИНФ-а још у октобру. Билатералним каналима на високом нивоу потврђено нам је да је та одлука коначна и нема покушаја иницирања дијалога", навео је Рјабков за лист "Комерсант".

Он каже да ће Москва одговорити на могуће покушаје постављања нуклеарних ракета кратког и средњег домета у Европи, ако САД одлуче да наставе са тим планом.

"Бићемо присиљени да адекватно одговоримо. Желим да упозорим на могућност `гурања` ситуације према ерупцији нове `ракетне кризе`. Убијеђен сам да ниједна ментално здрава држава не може да буде заинтересована за тако нешто", рекао је Рјабков.

Он је додао да Русија никоме не пријети, те да има неопходну снагу и средства да се супротстави сваком агресору.

ИНФ је потписан крајем 1988. године и својевремено је сматран главним ослонцем у окончању трке у наоружању између САД и Совјетског Савеза, подсјећа "Раша тудеј".