latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:10 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

ЕУ постигла договор о забрани употребе пластике

Европска унија постигла је договор о забрани употребе пластике за једнократну употребу, као што су пластични тањири или сламчице, саопштила је данас Аустрија, као предсједавајућа ЕУ.
Брисел (архива) -
Брисел (архива)

Аустријски министар за одрживост и туризам Елизабет Кестингер написала је на "Твитеру" да је договор постигнут, истакавши да је ријеч о "прекретници у напорима да се смањи пластични отпад".

Оквирни договор треба службено да потврде земље чланице Европске уније и парламент ЕУ а, како се очекује, ступиће на снагу за двије године, пренио је "Дојче веле".

Договор који је постигнут и даље захтијева одобрење чланица ЕУ и парламента ЕУ. Очекује се да ће забрана ступити на снагу за двије године, наводи "Дојче веле".

Европска комисија предложила је у мају забрану низа пластичних производа за једнократну употребу за које постоје алтернативе које нису од пластике, укључујући једнократне пластичне посуде за храну.

Више од 80 одсто отпада у морима чини пластика, упозорила је тада Комисија.

Пластични отпад посебно је проблем у свјетским морима, јер се споро разграђује и његови трагови често се проналазе у животињским врстама попут корњача, китова или птица као и у плодовима мора којима се хране људи.