latinica  ћирилица
19/12/2018 |  12:43 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Шеранић разговарао са представницима удружења лица са инвалидитетом

Новоизабрани министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и представници савеза и удружења који окупљају лица са инвалидитетом разговарали су данас о законској реагулативи и могућим измјенама, раду савеза и удружења, као и моделима финансирања права из Закона о социјалној заштити Српске.
Ален Шеранић са представницима инвалида - Фото: РТРС
Ален Шеранић са представницима инвалидаФото: РТРС

На састанку је било ријечи о актуелним питањима и будућим изазовима у погледу мјера за унапређење положаја лица са инвалидитетом и разматрани су резултати у протеклој години са нагласком на ново право које су цивилне особе са инвалидитетом први пут добиле у виду личне, мјесечне, инвалиднине, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

"Како је раније кроз рад Радне групе за унапређење положаја лица са инвалидитетом наглашено, наставиће се са прикупљањем базе података тренутних корисника права на личну инвалидинину са циљем добијања најбољег, будућег законског рјешења. Средства за ово право обезбјеђује Влада Српске, а захтјеви за остваривање права на инвалиднину подносе се надлежним центрима за социјални рад", наводи се у саопштењу.

Разговор Шеранића са представницима Савеза слијепих Републике Српске, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Српске и Савеза дистрофичара Српске одржан је у оквиру консултација у вези са Нацртом буџета Српске за наредну годину, као и програмом економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године.

На састанку је разматрана и потреба остваривања права на ортопедска помагала и наведено је да је потребно наставити са позитивном праксом да се све мјере у социјалној заштити доносе у договору са савезима и удружењима и да се ради на бољем циљању социјалне заштите како би накнаде стизале до оних којима су најпотребније.

Констатовано је и да се накнаде за помоћ и његу другог лица, као и личне инвалиднине исплаћују редовно.

Указано је и на потребу даљег рада Интерресорног тијела за подршку особама са инвалидитетом Владе Републике Српске, додаје се у саопштењу.