latinica  ћирилица
19/12/2018 |  13:08 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Вучић-Туск: Предуслов за разговоре је да Приштина повуче нелегалне потезе

Предсједник Србије Александар Вучић предочио је предсједнику Европског савјета Доналду Туску да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином, али да је једини начин да се разговори наставе да Приштина повуче противправне и неразумне одлуке.
Вучић и Туск - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ТускФото: ТАНЈУГ

Вучић је на састанку са Туском у Бриселу истакао да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, за шта је предуслов строго поштовање закључених споразума и договорених оквира сарадње од свих учесница у региону, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

"Једини начин да се створе услови у којима би даљи наставак разговора био могућ јесте да Приштина повуче противправне и крајње неразумне одлуке", истакао је Вучић.

Он је указао да су разговори једини начин рјешавања отворених питања и очувања регионалне стабилности.

Међутим, како је нагласио Вучић, даље разговоре онемогућавају одлуке Приштине о драстичном повећању такси за 100 одсто, супротно споразуму ЦЕФТА, као и покушај отимања електроенергетског система.

Према његовим ријечима, разговор онемогућава и усвајање закона којима се омогућава трансформација такозваних Косовских безбједносних снага у такозвану војску Косова, противно Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, Бриселском споразуму, ставу српске заједнице на Косову и Метохији, али и правним прописима самопроглашеног Косова.

Како се наводи у саопштењу, Туск је поздравио разумне потезе Србије у односима са Приштином.

Састанку Вучића и Туска присуствовала је и премијер Србије Ана Брнабић.