latinica  ћирилица
19/12/2018 |  13:23 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Ђокић: У Министарству неће бити повећања броја запослених

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас у Бањалуци да је водио рачуна да не повећава укупни број запослених у претходном Министарству индустрије, енергетике и рударства, те да ће са таквом праксом наставити.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је, одговарајући на питање да ли се и даље повећава број радника у јавном сектору, рекао новинарима да је у Министарству, које је водио, имао и људе који су одлазили на друге послове.

"Настојали смо да та радна мјеста не попуњавамо док то не буде неопходно", рекао је Ђокић након сједнице Економско-социјалног савјета Српске.

Он је рекао да је рано говорити о реструктурисању и реорганизовању "Електропривреде Српске", јер тек предстоји рад на доношењу закона о електричној енергији.

"Тим актом биће дефинисана и та врста потребе. На томе ће заједно радити представници `Електропривреде` и Владе", поручио је Ђокић.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић истакао да ово удружење не подржава раст броја радника у јавном сектору.

Он је навео да плате у приватном сектору морају расти како би тамо могао да пређе вишак радника из јавног сектора.

"Ако буду брже расле плате у јавном сектору никада нећемо доћи у ситуацију да ријешимо проблем вишка радника у јавном сектору, којих сигурно има у великом броју", навео је Тривић.

Он је истакао да ће послодавци тражити повећање буџета новоформираног Министарства привреде, јер је једна од главних мјера нове владе стварање развојних центара који би требало да стварају нове производе и уводе нове технологије на основу чега би се могле повећавати плате радника.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да ова организација тражи од институција на било ком нивоу у БиХ да њихове администрације буду ефикасне, непоткупљиве и на услузи грађанима.

"Ми смо за стручну и добро плаћену администрацију, која је одговорна и ради свој посао. Противимо се запошљавању по неким другим основама", оцијенила је Мишићева.