latinica  ћирилица
19/12/2018 |  14:48 | Аутор: СРНА

Словеначки послодавци злоупотребљавају раднике из БиХ

Радници који из БиХ одлазе у Словенију нису довољно информисани о њиховим правима, што словеначки послодавци злоупотребљавају, тако да је у наредном периоду потребно урадити више на информисању радника, закључено је на састанку делегације Агенције за рад и запошљавање БиХ и Друштва за заговарање рањивих група у Љубљани.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Директор Агенције Муамер Бандић, који је предводио делегацију из БиХ у Љубљани, рекао је да је Агенција за рад и запошљавање БиХ, у договору са Заводом за запошљавање Словеније већ предузела конкретне кораке да би се онемогућило појединим послодавцима у Словенији да крше права радника.

Из Агенције за рад и запошљавање саопштено је да је Бандић информисао саговорнике о одредбама споразума о запошљавању држављана БиХ у Словенији, о начину посредовања у запошљавању радника из БиХ у Словенију, те о појединим случајевима да послодавци у тој земљи крше права радника из БиХ.

"Ми смо обећали да ћемо заједнички урадити једну информацију која ће садржавати случајеве кршења права радника, те је та информација већ упућена према словеначком Заводу, а надлежне институције Словеније ће предузети даље кораке у складу са својим прописима и надлежностима", истакао је Бандић.

Представници Друштва за заговарање рањивих група упознали су госте из БиХ о најчешћим случајевима кршења права радника, истичући да су се и они укључили у заштиту права радника из БиХ.

На састанку је договорена и будућа сарадња са Друштвом за заговарање рањивих група, која ће подразумијевати размјену конкретних информација о послодавцима који крше радничка права, те о начину заштите радника.

Агенција за рад и запошљавање БиХ ће о свим повредама на раду које су установљене, као и о свим предузетим активностима обавијестити Комисију за праћење спровођење Споразума о запошљавању држављана БиХ у Словенији.

Састанак је организован с циљем размјене информација о повредама радних права радника из БиХ на привременом раду у Словенији и омогућавања што већег обима права радника на привременом раду у Словенији.

Данашњем састанку присуствовало је и неколико радника из БиХ, који су окупљене информисали о условима рада у Словенији.