latinica  ћирилица
19/12/2018 |  15:53 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Високо образовање ускладити са потребама тржишта рада

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је један од стратешких приоритета новог министарства усклађивање сектора високог образовања са потребама тржишта рада у Српској, те развој иновација и истраживање и креирање оквира за развој дигиталне економије.
Рајчевић-консултације - Фото: РТРС
Рајчевић-консултацијеФото: РТРС

Рајчевић је данас у Бањалуци одржао консултације са представницима Уније студената Српске и Омладинског савјета Српске у вези са приједлогом буџета Српске за 2019. годину и програма економских реформи Републике Српске за период од 2019. до 2021. године.

- Постигли смо сагласност у вези са кључним питањима у 2019. години, рјешавањем горућих проблема у високом образовању у вези са унапређењем студентског стандарда, а започели смо и разговор о визији високог образовања у будућности - рекао је Рајчевић.

Из ресорног министарства саопштено је да је на састанку било ријечи и о систему обезбјеђивања квалитета високог образовања, стипендијама, рангирању високошколских установа, циљевима и принципима високог образовања, те о осталим проблемима са којима се сусрећу студенти у високошколским установама и студентским домовима.

Рајчевић је захвалио представницима омладинске и студентске популације на квалитетним информацијама на основу којих ће бити спровођене политике Владе Српске и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Помоћник министра за високо образовање Српске Радмила Пејић истакла је да је Влади Српске један од приоритета високо образовање.

- У посљедњих 10 година Влада Српске је уложила више од 105 милиона КМ у изградњу и опремање факултета и домова, те у санацију постојећих, а обезбијеђено је шест милиона КМ за изградњу Студентског дома у Лукавици - навела је она.

Према ријечима Пејићеве, посебну пажњу ресорно министарство и даље ће посвећивати стипендирању студената који студирају у Српској и иностранству, подржаваће студенте дефицитарних занимања, међународну размјену студената, те студентске пројекте.

Помоћник министра за науку Синиша Марчић сматра да би високо школство требало да се прилагођава потребама садашњег тренутка.

Он је нагласио да је кључна ствар за развој високог образовања квалитет научноистраживачког рада на универзитетима, те навео да студентима приоритет треба да буде знање, које ће усвојити да би били конкурентни.