latinica  ћирилица
19/12/2018 |  17:21 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Београд спреман за дијалог чим таксе буду укинуте

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да му писмо америчког предсједника Доналда Трампа говори да су САД заинтересоване за то да преговори Београда и Приштине буду завршени каквим-таквим компромисом, али да се није ни близу рјешења.
Александар Вучић (Танјуг/Сава Радовановић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Танјуг/Сава Радовановић)Фото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да претпоставља да ће сутра добити писмо Доналда Трампа, који га је упутио и предсједнику самопроглашеног Косова Хашиму Тачију.

Он је, послије радног ручка лидера западног Балкана са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, оцијенио да то писмо говори о три ствари.

- Прва је да су САД заинтересоване за рјешавање проблема Косова каквим-таквим компромисом. Друга је да је у то укључен амерички предсједник отворено и недвосмислено. Трећа је да смо ушли у финалну фазу. Са тим не могу да се сагласим и не мислим да смо близу рјешења, али ми се чини да то показује колика је заинтересованост САД да се дође до тог рјешења - рекао је Вучић новинарима.

Он је истакао да је Београд спреман за наставак дијалога са Приштином чим таксе буду укинуте, те додао да је сада далеко рјешење односа са Албанцима, али да Београд мора наставити да ради на томе, пренијели су београдски медији.

- У то рјешење треба да буду укључени сви - ЕУ, Кина, Русија, УН. Ако не будемо тражили рјешење, плашим се да неко лоше рјешење може да нађе нас и врати нас 50 година уназад - рекао је Вучић.

Он је навео да је атмосфера на радном ручку код високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини била отворена и да је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог може бити настављен чим Приштина укине таксе које је увела.

Вучић је напоменуо да је Србија у тешкој ситуацији и усамљена у региону по питању Косова и Метохије, јер су /готово/ сви у региону признали независност ове покрајине.

Он је послије састанка са лидерима ЕУ и западног Балкана рекао новинарима да је срео предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, али да нису имали појединачан састанак.

- Видео сам га на ручку, пришао је, али данас нисмо имали ту врсту дијалога. Били су представници Македоније, Црне Горе, БиХ, Приштине и ми. Важан тренутак за све нас и европску будућност и процјену онога што ће се збивати - рекао је Вучић.

Он је нагласио да је сусрет са представницима ЕУ изузетно важан у овом тренутку, нарочито за оно што ће се дешавати у будућности.

Вучић је додао да су лидери западног Балкана имали отворен и користан разговор са Могеринијевом.

- Морамо више да радимо на нашим односима. Пренио сам да смо отворени за наставак дијалога чим Приштина повуче таксе, али и за стварање јединственог регионалног економског простора - рекао је Вучић.

Висока представница ЕУ Федерика Могерини организовала је данас неформални ручак у Бриселу за лидере региона, којем су присуствовали предсједници Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, самопроглашеног Косова Хашим Тачи, као и премијер Македоније Зоран Заев и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Ручку због обавеза није присуствовао албански премијер Еди Рама.