latinica  ћирилица
21/12/2018 |  14:37 | Аутор: СРНА

Од почетка године пријављен 23.541 илегални мигрант

Савјет министара усвојио је данас информацију о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната, у којој је наведено да је Служби за послове са странцима од 1. јануара до 19. децембра ове године пријављен 23.541 илегални мигрант.
Мигранти (архив) - Фото: РТРС
Мигранти (архив)Фото: РТРС

Из Савјета министара саопштено је да је намјеру за азил изразило 22.177 миграната, а да је захтјев за азил поднијело 1.358 миграната, те да је највише миграната дошло је из Пакистана /7.735/, Ирана /3.639/, Сирије /2.937/, Авганистана /2.770/, Ирака /2.116/.

Наводи се да Министарство безбједности у сарадњи са надлежним институцијама и агенцијама предузима мјере у складу са акционим планом хитних мјера и закључцима Савјета министара, а припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, Дирекције за координацију полицијских тијела и Министарства унутрашњих послова Републике Српске још пружају подршку Граничној полицији БиХ у обављању послова надзора границе.

У информацији је наведено да приоритет остаје јачање границе, јачање капацитета Службе за послове са странцима и Сектора за миграције, те реализација споразума о реадмисији, јачање капацитета у области азила и борба против кријумчарења миграната.

Савјет министара донио је одлуку да се из буџета Министарства за људска права и избјеглице 150.000 КМ додијели Црвеном крсту/крижу Града Мостара за обезбјеђивање хуманитарних потреба миграната смјештених у Центру за прихват миграната у Салаковцу.

За спровођење ове одлуке задужена су Министарство за људска права и избјеглице и Министарство финансија и трезора у Савјету министара.