latinica  ћирилица
26/12/2018 |  10:59 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: Црна Гора протјерује 30 монаха и монахиња СПЦ

Црна Гора намјерава да протјера више од 30 монаха и свештеника СПЦ. Са члановима њихових породица, ријеч је о педесетак грађана који раде у овој држави.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Како пишу Новости, под велом прописа који регулишу пријаву боравишта, званична Подгорица затвара врата држављанима Србије који према домаћим законима не испуњавају услове да живе и обављају вјерску службу у овој држави. У Митрополији црногорско-приморској поручују да сви правни лијекови нису исцрпљени и да борба за статус још траје.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић каже за Новости да је у средишту новог прогона тридесетак монаха, свештеника и чланова њихових породица који су до ове године имали уредно регулисано боравиште у Црној Гори. Министарство унутрашњих послова овај статус им није продужило.

"Били су принуђени да изађу из Црне Горе до окончања поступка. Уложене су жалбе пред Управним судом. У појединим случајевима су одбијене, а дио поступака је још у току", објашњава Џомић.

Проблем са боравиштем клирика СПЦ који нису рођени у Црној Гори огољен је 2011. године, када су државна врата затворена групи од осамдесетак монаха, монахиња, свештеника СПЦ и чланова њихових породица.

Иза прописа који регулишу трајни, односно, привремени боравак у најмлађој европској држави тада је провејавала званична политика која, захтјевајући пререгистрацију Митрополије црногорске-приморске, није прихватала СПЦ као пуноправну домаћу вјерску заједницу.

Са аргументом да је у Црној Гори Црква створила државу, и да је природно старија од ње, Митрополија се до данас није регистровала пред државним органима.