latinica  ћирилица
03/01/2019 |  11:13 | Аутор: СРНА

Љајић: Штета због такса 46,1 милион евра

Штета због такса које је Приштине увела на робу из централне Србије, од 21. новембра до 30. децембра прошле године, износи 46,1 милион евра, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Љајић је рекао да је за толико мање пласирано робе из централне Србије на Косово и Метохију него у истом периоду 2017. године, те да се сада може рећи да је трговина у потпуности обустављена.

"Било је више апела међународне заједнице да таксе буду укинуте, али су косовске власти само радикализовале ситуацију и доносиле нове мере", рекао је Љајић.

Он је додао да треба да реагују, ако не ЕУ, онда земље из којих долазе компаније које послују у централној Србији и у БиХ, јер се, како је навео, не ради само о интересу Србије, већ и о њиховом интересу.

"Ми настављамо нашу политичко-дипломатску борбу јер ове мере немају никакву везу са економијом. Овде не можете економски ништа да урадите", истакао је Љајић за ТВ "Пинк".

Љајић је подсјетио да су приштински званичници прво говорили да Србија крши ЦЕФТА споразум и да зато уводе таксе, али да су на крају отворено рекли да је то реакција на оно што Београд ради на међународном плану у вези спречавања међународног признања самопроглашеног Косова.