latinica  ћирилица
03/01/2019 |  16:30 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Невесиње: Затворен погон Свислајон Такова

Посљедњег дана 2018. године затворен је погон Свислајон Такова за производњу хране, безалкохолних и алкохолних пића у Невесињу. Без посла је остало 38 радника.

Марко Чалија, један од отпуштених радника, тврди да су прије четири и по године, када су почели радити, имали довољно посла. Временом је смањиван, а да се у другој половини прошле године говорило о затварању.

"Мислим да се руководећи кадар није бавио нама радницима, није се радило на продаји", каже Чалија.

Профитабилност, као проблем, помињу други отуштени радници. Тврде да се производило, а продаја није ишла. Све одлуке, каже Владимир Жерајић, донесене су у Требињу, сједишту предузећа.

"Нисмо имали довољно посла, ако у једном мјесецу има 20 и више радних дана, ми смо у производњи радили десет, а остало на споредним стварима", прича Владимир Жерајић, бивши радник погона Свислајон Такова у Невесињу.

Из дирекције Свислајонове Прехрамбене индустрије Требиње, којој припада погон у Невесињу, данас нисмо могли добити саговорника о овој теми. Нису се огласили ни из надлежног министарства.

У општинском руководству, тврде, изненађени су потезом већинског власника.

"Ја сам контактирао са бившим извршним директором, господином Николићем, он ми је рекао да су посљедње двије године пословали позитивно, а видим да је у медијима објављено да нема економске оправданости, па ми је то чудно", рекао је Миленко Авдаловић, начелник Општине Невесиње.

Авдаловић каже да је општина изишла у сусрет Свислајоновом погону, када је била у питању цијена воде.

Авдаловић је истакао да је ова фабрика плаћала знатно нижу цијену воде у односу на остале погоне у индустрији, те да су имали властити пречистач.

Бивши радници тврде да ће ускоро производне линије из Невесиња бити пресељене у Македонију.

Ту информацију нико нам није могао потврдити.