latinica  ћирилица
03/01/2019 |  19:43 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Зворник: Алумина успјешно окончала 2018. годину

Пословну 2018-у годину, зворничка Алумина успјешно је окончала.

Остварена је добит, реализовано је 97 одсто предвиђеног плана, а остварени приходи су oко 300 милиона марака. Циљеви у овој години су знатно већи- првенствено повећање обима производње.

Увођење акциза на гориво утицало је да добит Алумине буде мања него што је очекивано. Без обзира на то, руководство компаније задовољно је оствареним у 2018-ој, а повећање обима производње за 15 одсто, главни је овогодишњи циљ.

"Зато што улазимо у још једну фазу, односно фаза перципитираних хидрата број два и трећа фаза фино преципитираних хидрата гдје ћемо изаћи на ниво неких 60 хиљада тона преципитираних хидрата и фактички ћемо поклопити читаво европско тржиште са том врстом производа и она ће нам повући за собом знатно бољи финансијски резултат, рекао је Милорад Мотика, предсједник УО компаније Алумина.

Нови производни погони би требало да буду у функцији до краја јуна ове године. Повећање обима производње, утицаће и на повећање извоза и омогућити нова запошљавања младих.

"Алумина је најважнији привредни субјект у Републици Српској. Тржиште које има Алумина данас нема цијела БиХ. Дакле однос између извоза и увоза је најбољи сигурно у БиХ и ми према стратешком плану сваке године идемо на повећање извоза и идемо ка финализацији", истакао је Миле Матић, члан УО компаније Алумина.

Прошле године у Алумини су запослена нова 152 радника, а своје производе компанија извози у 44 земље свијета. У компанији су увјерени да ће захваљујући јасној визији ове године направити важан искорак и остварити знатно већу добит.