latinica  ћирилица
03/01/2019 |  19:50 ⇒ 19:55 | Аутор: Блиц

Прича о краљици Ани Јоргоса Лантимоса отвара ФЕСТ (ВИДЕО)

Вишеструко награђивани филм "Миљеница" грчког редитеља Јоргоса Лантимоса отвориће 47. ФЕСТ.
Филм "Миљеница", глумица Ема Стоун  (Фото:Промо) -
Филм "Миљеница", глумица Ема Стоун (Фото:Промо)

Ова црнохуморна историјска драма приказује дешавања на британском двору почетком 18. вијека, када је мало позната краљица Ана владала, а иза кулиса су се за њену наклоност и власт из сенке бориле двије дворске даме.

Један од најоригиналнијих гласова савременог ауторског филма, Јоргос Лантимос, сада је већ свјетски чувени редитељ који је популаризовао тзв. чудни талас грчког филма. Београдска публика имала је прилике да се упозна с његовим јединственим погледом на свијет већ на самом почетку његове каријере - 2010. ФЕСТ је приказао "Очњак" који је Лантимосу донио номинацију за Оскара и отворио му сва врата. На репертоару ФЕСТ-а 2016. био је филм "Јастог", за који је освојио награду жирија у Кану, а ове године добио је Гран при у Венецији управо за "Миљеницу".

Сценарио, режија, камера, костими, сценографија... Критичари подједнако хвале сваки аспект овог филма. Ипак, са сигурношћу се може рећи да је највећи адут овог остварења изразито јака глумачка постава коју предводе Оливија Колман, Рејчел Вајс и Ема Стоун.

Колманова тумачи краљицу Ану, неспособну владарку крхког здравља и нестабилног ума, која није заинтересована за политику, већ вријеме радије троши на трке јастога и бригу о 17 зечева.

Рејчел Вајс је лејди Сара, Војвоткиња од Марлбороа, краљичина блиска пријатељица и савјетница која заправо управља краљевством из сејнке.

Сарина рођака Ебигејл (Ема Стоун) је слушкиња, али убрзо схвата да краљичино стање може вјешто да изманипулише у своју корист. Сара и Ебигејл ће се показати као достојне противнице, бритке манипулаторке које ће се упустити у бескрупулозну борбу за превласт и позицију главне краљичине миљенице.

Од идеје до реализације филма прошло је чак 20 година. Иако је сценарио фасцинирао продуценте од самог старта, финансијери својевремено нису желели да подрже филм у коме нема пуно мушких улога. Чини се да је сада савршен тренутак за ову причу, а потенцијал сценарија препознао је и Лантимос који је изјавио да га је привукла прилика да створи три јединствена, комплексна женска лика, што се не виђа често на филму.

"Миљеница" је први филм који је Лантимос режирао по туђем сценарију, али је несумњиво обојен специфичним мрачним хумором и стилизованом естетиком овог ексцентричног аутора. Ипак, критичари га називају његовим "најприступачнијим" остварењем до сад.

У ишчекивању званичних номинација за Оскара, увелико се спекулише да је "Миљеница" сигурно обезбиједио номинације за најбољи филм, режију, сценарио и три главне глумице. Оливија Колман је у Венецији добила награду Волпи куп за најбољу глумицу, а све три су у трци за Златни глобус.

47. ФЕСТ одржаће се од 22. фебруара до 3. марта 2019. године. Комплетан програм фестивала биће објављен 24. јануара.