latinica  ћирилица
04/01/2019 |  12:47 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

За реконструкцију Музеја савремене умјетности 480.000 КМ

Влада Српске ће за реконструкцију крова и адаптацију просторија Музеја савремене умјетности издвојити 480.000 КМ.
Музеј савремене умјетности Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј савремене умјетности Републике СрпскеФото: РТРС

Музеј савремене умјетности у ову годину улази са великим жељама и плановима. Припремају се за реконструцију објекта која почиње на прољеће.

- Овој реконструкцији претходи израда планова који треба да обухвате комплетну реконструкцију зграде, која ће се одвијати у више фазе и највјероватније ће трајати више година, након чега ћемо добити модернизовану институцију са простором прилагођеним за разне изложбе које су потребне за савремену умјетничку сцену, истакла је Сарита Вујковић, директор Музеја савремене умјетности Републике Српске.

У оквиру нових простора након реконструкције планирано је и отварање библиотеке намијењена студентима умјетности, али и свим грађанима.

- Ово је једна од репрезентативнијих установа у Српској која се већ доказала програмским дјелом гостујућих и ауторских изложби, наступа на међународног сцени и привлачењу страних аутора у Српску, гдје су грађани могли видјети различите изложбе и поставке, нагласила је Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске.

У плану је и организовање сталне поставке која ће бити представљена публици почетком 2021. године, поводом прославе 50 година од оснивања Музеја.