latinica  ћирилица
05/01/2019 |  08:39 | Аутор: СРНА

Возачи опрез: Снијег и поледица на коловозу

На путним правцима у вишим планинским предјелима и преко превоја у Републици Српској и Федерацији БиХ има угаженог снијега и поледице на коловозу због чега је саобраћај отежан, али зимске службе су на терену и врше посипање и чишћење, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег - Фото: СРНА
СнијегФото: СРНА

У Републици Српској саобраћај је због снијега успорен на путним правцима Сарајево–Соколац-Рогатица, Трново-Фоча, Власеница-Хан Пијесак, Мркоњић Град-Млиништа, Бањалука-Чађавица, Котор Варош-Теслић, Карановац-Кнежево-Угар и Шипово-Ново Село.

На подручју ФБиХ отежано се саобраћа на дионицама Гламоч-Млиниште, Сарајево-Олово-Кладањ, Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље, Нови Травник-Бугојно, Доњи Вакуф-Травник и Бугојно-Купрес.

Додатне тешкоће возачима који саобраћају на путевима на подручју Купреса, Шуице, Ливна, Гламоча и Томиславграда причињава јак вјетар, који ствара сњежне наносе.

Због ниске температуре поледица је могућа и у нижим предјелима, преко мостова, надвожњака и на прилазу тунелима, док је на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана опасност од одрона.

Из АМС-а апелују да возачи на свим путним правцима возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну саобраћај се на магистралном путу Приједорска петља-Клашнице и преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила преко тог дијела не саобраћају.

На ауто-путу "9. јануар" Бањалука-Добој на петљи "Маховљани" измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и на ауто-путу Бањалука-Градишка због изградње наплатне станице "Чатрња".

Режим вожње измијењен је на магистралним путним правцима Челинац-Котор Варош због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу, те Бањалука-Српске Топлице на дијелу од "Космоса" до Нуле, од Ребровца према Челинцу, Крупа на Врбасу-Бочац, те на регионалном путном правцу Дервиши-Клашнице у улицама Пут српских бранилаца и 16. Крајишке бригаде.

Саобраћај је обустављен на регионалном путном правцу Моштаница-Козарска Дубица због санације моста преко ријеке Моштанице, док ће на регионалном путном правцу Обудовац-Лончари долазити до измјене у одвијању саобраћаја због изградње пјешачке стазе.

У Бијељини је завршена изградња канализације на дијелу магистралног пута који пролази кроз град, али се саобраћај теретних возила и даље одвија искључиво обилазницом.

На дионици магистралног пута Сарајево-Фоча успорено је саобраћа на локалитету Сијерачке Стијене због санације клизишта, као и на регионалном путу Братунац-Дрињача.

Клизишта су успорила саобраћај и на регионалним путевима Карановац-Кнежево у мјесту Аубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, док је на регионалном путу Лопаре-Прибој на снази обустава саобраћаја за теретна возила и аутобусе, који су преусмјерени на алтернативне путне правце.

У Бањалуци је у току изградња кружне раскрснице због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на магистралном путу од пијаце према Ребровцу.

На подручју ФБиХ због санације тунела Врандук два и два моста на магистралном путу Зеница-Немила возила саобраћају наизмјенично, једном траком.

На регионалном путу Михаљи-Блидиње у Херцеговини обустављен је саобраћај за возила чија укупна маса прелази три и по тоне.