latinica  ћирилица
05/01/2019 |  08:46 | Аутор: СРНА

Ново наоблачење са сусњежицом и снијегом

У Републици Српској и Федерацији БиХ данас послије подне очекује се ново наоблачење са сусњежицом и снијегом, а понегдје постоји могућност и за ледену кишу.
Снијег, сусњежица (фото: Анадолија) -
Снијег, сусњежица (фото: Анадолија)

Током дана задржаће се хладно вријеме, па ће у многим крајевима бити ледени дан са температуром вазуха око минус два, а само на сјеверу ће температура ваздуха бити мало изнад нуле. Температура вазуха у планинама биће око минус четири, а на југу четири степена Целзијусова, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Послије подне ће на сјеверу и сјеверозападу земље доћи до наоблачења са снијег који ће мјестимично падати, а увече ће прећи у сусњежицу, ледену кишу, а затим у кишу.

Облачност ће се ширити према централном појасу и истоку, па ће у брдско планинском подручју доћи и до повећања висине снијега.

Висина снијега на сјеверу очекује се да буде између два и пет центиметара, а у брдско-планинским предјелима у централним крајевима и на истоку од осам до 14 центиметара. У Херцеговини ће бити суво уз промјенљиву облачност и сунчане интервале.

Дуваће умјерен западни вјетар, који ће на сјеверу током дана бити и јак. Поподне и према ноћи вјетар ће скренути на сјеверозападни.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос у Крајини пада слаб снијег, а у осталим крајевима преовладава претежно облачно вријеме, једино је у Херцеговини ведро.

Соколац је јутрос био најхладнији са минус 17 степени у 7.00 часова. На Хан Пијеску и на Бјелашници је измјерено минус 16, на Чемерну, на Иван Седлу и у Бугојну минус 13, у Сарајеву и Шипову минус 12, у Сребреници минус 11, у Гацку, Невесињу и Мркоњић Граду минус десет, у Добоју и Фочи минус осам, у Бијељини, Рудом, Рибнику, Ливну и Тузли минус седам, на Мраковици, у Билећи, Вишеграду, Грудама, Санском Мосту и Широком Бријегу минус шест.

У Бањалуци, Приједору и Бихаћу јутрос је у 7.00 часова измјерено минус пет степени, у Новом Граду и Градачцу минус четири, у Требињу минус три, у Неуму нула и у Мостару један степен изнад нуле.

Највише снијега има на Хан Пијеску гдје је висина сњежног покривача 66 центиметара, затим на Сокоцу 32, у Сребреници 26, на Чемерну 13, у Мркоњић Граду и Шипову 12, у Рудом 11, на Мраковици 10, у Добоју и Вишеграду шест, у Бијељини, Приједору, Фочи и Новом Граду два и у Бањалуци један центиметар.