latinica  ћирилица
05/01/2019 |  09:15 | Аутор: РТС

Макрон писао Вучићу: Радује ме што ћу ускоро да посjетим Србију

Предсjедник Француске Емануел Макрон поручио је у писму предсjеднику Александру Вучићу да се радује што ће ускоро посjетити Србију и да Француска подржава европску перспективу земље. "Подржавам Ваше напоре да се са Приштином дође до једног свеобухватног и коначног споразума", истиче Макрон у писму.
Макрон и Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Макрон и Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Предсjедник Републике Србије Александар Вучић примио је писмо предсjедника Републике Француске Емануела Макрона. 

Макроново писмо Вућићу
Господине предсjедниче, драги Александре,

Желим да Вам се срдачно захвалим на Вашем писму од 21. децембра прошле године и на жељама које сте упутили мени, као и мојој породици и Француској. Са своје стране, желим Вама, Вашој породици и Србији много среће и успjеха у 2019. години.

Радује ме што ћу ускоро да посjетим Србију, како бисмо обиљежили снажне пријатељске везе између наших земаља и подржали ширење наше билатералне сарадње на основама стратешког партнерства. Као што сте истакли, концесија за аеродром "Никола Тесла" компанији "Ванси" сведочи о снази економских односа, као и о узајамном повјерењу између наших двеју земаља.

Француска подржава европску перспективу Србије, која је гарант стабилности, као и економског и друштвеног развоја. Та подршка је истовремено и политичка и конкретна, преко француске експертизе у областима попут реформе јавне управе и економског управљања, али и преко пројеката које ће Француска агенција за развој у блиској будућности покренути у Вашој земљи.

Поред тога, желим да Француска буде још више ангажована на билатералном плану, у корист одрживе стабилизације Западног Балкана. Тим поводом, подржавам Ваше напоре да се са Приштином дође до једног свеобухватног и коначног споразума о спору између Србије и Косова, упркос садашњим препрекама у дијалогу, наводи се у писму Макрона.