latinica  ћирилица
05/01/2019 |  09:25 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Дан Републике - 9. јануар важан датум у српској историји

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Дан Републике - 9. јануар важан датум у српској историји и да би било коректно да сви поштују празнике Српске који никога не вријеђају.
Недељко Чубриловић - Фото: ТАНЈУГ
Недељко ЧубриловићФото: ТАНЈУГ

"Ми не споримо другима да обиљежавају своје важне датуме. Мислим да је коректно очекивати да нико не спори Српској да обиљежава свије празнике и датуме из своје историје", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да ће 9. јануар остати забиљежен као један од најважнијих датума за стварање Републике Српске.

"На основу тог датума Република Српска постоји већ четврт вијека. Желим и очекујем да тај дан прославимо свечано и пошаљемо позитивне поруке", рекао је Чубриловић за "Независне новине".

Он очекује да Дан Републике буде прослављен свечано и да се смире тензије које су биле присутне током протеклог периода, које никоме не требају.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Чубриловић очекује компромисна рјешења, да се уваже изборни резултати и односи који постоје међу странкама које су добиле повјерење на изборима.

Он истиче да је очигледно да главни фактор неизвјесности у формирању власти на нивоу БиХ долази из Федерације БиХ.

"Тамо имате побједничку странку коју су елиминисали са многих нивоа власти, а опет без те странке је немогуће формирати власт на нивоу БиХ. Онда имате представника једног народа којег већина тог народа не признаје као свог. Имате на сцени политичке опције које не могу да се сложе ни о најелементарнијим стварима", рекао је Чубриловић.

Говорећи о предмету "Драгичевић", Чубриловић је увјерен да је свима стало да се тај случај ријеши на начин да породица добије правду, а јавност повјерење у институције.

"Апелујем да сви допринесу да се ријеши овај предмет, а не да се доприноси болу породице. Јачање повјерења у институције је нешто што треба овом народу. Приоритет је да родитељи сазнају истину о смрти овог младића, а онда, наравно, и цијела јавност", истакао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, осим губитка младог живота, дошло је и до велике подјеле у самом друштву и стварања међусобног неповјерења међу људима, посебно у Бањалуци.

"Волио бих да медији препознају своју одговорност и спусте тензије, а бојим се да је дошло и до догађаја који су избацили из првог плана рјешење предмета и пренијели га на терен политичке борбе", каже Чубриловић.