latinica  ћирилица
05/01/2019 |  15:11 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Нови кривични закон: Пријети ли затвор послодавцима због рада на црно!

Процјене су да неколико десетина хиљада радника у Републици Српској ради непријављено. Колико тачно, тешко је утврдити, али нова Влада одлучна је да борбу против рада на црно стави као приоритет. Најављују ускоро измјене Кривичног закона и закона о инспекторату. Циљ је, кажу, пооштрити казнену политику, казнити неодговорне, а одговорним послодавцима омогућити бољи пословни амбијент, ослобођен нелојалне конкуренције.

Тешко је утврдити колики је број непријављених радника. Још теже је, чини се, установити колико је због тога оштећен буџет. Приче радника у сивој зони су сличне. Проблем препознају тек кад се разболе или кад дође вријеме за пензију. А тад већ буде касно.

"Радим на црно откако се рат завршио. Радио сам у фирми, али никада нисам био пријављен. И то ако сам био пријављен, било би то само фиктивно, док сам у стварности радио на црно.Нисам могао овјерити ни здравствену књижицу. Да сам био пријављен, за пар година бих могао у ићи пензију", прича је једног радника.

Борба против рада на црно траје годинама. Акценат на овај проблем одлучила је да стави и нова Влада Српске. Измјене појединих закона биће први кораци. Желе да рад на црно буде кривично дјело и да за то буде прописана и затворска казна. Са тим су сагласни и у Унији послодаваца јер им неодговорне колеге чине нелојалну конкуренцију.

"Имам информацију да су поједини послодавци у ладици имали припремљено 2.000 марака, колико износи казна за непријављеног радника. Када би дошла инспекција, платили би казну, након чега би и даље држали непријављеног радника јер им инспекција не би долазила у наредних шест мјесеци до годину дана", рекао је премијер Радован Вишковић. 

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске каже да и сад имамо добре законе само што се не проводе. Контролни органи, додаје, само требају да раде свој посао, а Унија нема ништа против било којег закона којим ће смањити "сиву зону", односно рад на црно.

Премијер Вишковић каже да је дао задатак Министарству правде да проучи садашњи Кривични закон и утврди његове мањкавости, али и сазна зашто се у пракси не проводе неке прописане одредбе. Најављују се и измјене закона о инспекторату.

Жељко Тепавчевић предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске наглашава да су они тражили увођење јединственог информационог система у Инспекторат.

"Тражимо и већу заштиту инспектора на терену, али и веће унутрашње контроле рада самих инспектора", додаје Тепавчевић.

Премијер Вишковић каже да би требало дати овашћења одређеном броју инспектора за које ће знати врло мали број људи и који би контролисали, како каже, и своје колеге.

Премијер тврди да је од 100 инспекцијских контрола сада 80 фиктивно, а само 20 суштинско. У Влади кажу да то треба мијењати и сматрају да ће успјех бити ако 30 одсто послодаваца схвати да им се не исплати држати непријављене раднике.