latinica  ћирилица
05/01/2019 |  15:34 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

У Врточама код Босанског Петровца изграђено имање по узору на 19. вијек

Породица Радошевић из Босанског Петровца након рата вратила се на згариште и захваљујући великом труду на породичном имању изградили су сеоско домаћинство. Овдје посјетиоци уживају у домаћим производима, јашући питоме коње и играјући старе традиционалне игре, док све подсјећа на 19. вијек. Тешка времена која и данас прате лоше успомене из ратних дана побијеђена су уз вјеру у нови почетак.

Љубав, али и велика храброст кључ су успјеха  - каже Зоран Радошевић, повратник из Босанског Петровца. Без обзира на многе препреке и тежак живот Срба повратника у Унско-санском кантону, Зоран је са породицом остварио животни сан изградивши сеоско домаћинство из 19. вијека.

"Није било лако, поготово послије рата. Морам да признам да ни свих ових година није неки амбијент и често смо наилазили на непрепознавање људи који би могли помоћи оваквим и сличним причама", каже Радошевић.

Ентузијазам породице Радошевић омогућио је и посао Србима повратницима, међу којима је отац петоро дјеце Драшко Зорић. Свакодневно, на сеоском имању, запослени припремају традиционална срспка јела и домаће сокове од биља док сировине од којих се спрема храна набављају од локалних добављача.

Сеоско домаћинство реконструисано је у право мало царство са десет објеката, међу којима су сувенирница, ковачница, ткалачка радионица, гостинске куће, коноба, штала, овчарница и сушница. Спој традиције и данашњице показао се као пун погодак у сеоском домаћинству у селу Врточе.