latinica  ћирилица
05/01/2019 |  16:17 | Аутор: Б92

Ђорђевић: Неко ће побиједити "Дрим тим" – зашто да то не буде Србија?

Александар Ђорђевић, селектор кошаркашке репрезентације Србије, најавио је напад на медаљу на Свјетском првенству које се ове године игра у Кини.
Александар Саша Ђорђевић (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Александар Саша Ђорђевић (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Ђорђевић је у интервјуу за "Ал Џазиру" истакао да је обавеза екипе да иде на медаљу, упркос слабијим наступима у квалификацијама.

Разлог за то је необичан распоред "прозора" које је увела ФИБА, због којих најбољи играчи не могу да наступају за национални тим.

Ипак, "Орловима" је потребна једна побједа из преостале двије утакмице (Србија игра против Естоније у гостима 21. фебруара 2019. и са Израелом код куће три дана касније) како би математички обезбиједила пласман на Мундобаскет.

"Формула освајања медаља је баш у самом континуитету рада, организације и праћења визије групе људи. Систем који функционише, процес, анализа реалности и велика вјера у саме себе, те самопоуздање изграђено фактима, елементи су на основу којих селекција Србије остварује одличне резултате на највећим међународним такмичењима", рекао је Ђорђевић.

Зато је и овога пута циљ јасан – медаља.

"Од почетка мог рада са репрезентацијом Србије говорим да је наша дужност да идемо на медаљу. Тако је и сада, мада ће конкуренција на СП-у у Кини бити изузетно снажна. На четири велика такмичења, на којима сам обављао селекторску функцију освојили смо три сребра и четврто мјесто на Евробаскету 2015, па с разлогом могу бити оптимиста".

Уколико жели да дође до најсјајнијег одличја, Србија извјесно ће морати да побиједи Сједињене Америчке Државе, најјачу селекцију на свијету.

"Мислим да може неко да их побиједи, доћи ће тај дан сигурно. Моје обраћање нашим репрезентативцима је било овако: Неко ће побиједити Американце. Зашто то не би била Србија? Све је речено врло јасно гдје моја размишљања иду", закључио је Ђорђевић.

Мундобаскет је на програму од 31. августа до 15. септембра и биће играно у осам кинеских градова.