latinica  ћирилица
05/01/2019 |  16:55 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Званичници Српске осудили морбидне честитке бошњачких удружења за Дан Републике

Функционери Републике Српске најоштрије су осудили 25 удружења која су инстутуцијама Српске, поводом 9. јануара послале писма морбидног садржаја. Занимљиво, уз екстремне организације, увредљива писма су потписале су и организације које за себе тврде да су умјерене.

У ковертама доспјелим у већину институција су фотографије посмртних остатака ратних жртава и морбидна порука, коју је потписало је 25 бошњачких удружења. Предсједник Владе Радован Вишковић потписнике подсјећа да је Српска настала вољом народа и одлучношћу да се брани. Да је одбрана била нужна. То показује, каже, и Бирач гдје је од 3.500 српских жртава, њих 80 одсто убијено од маја 1992. до јануара 1993. године.

"Шта је морбидније, да ли те фотографије које шаљу или чињеница да су дошли на Божић и побијли недужне људе и то у јануару 1993", пита премијер Вишковић.

СНСД-ов Сташа Кошарац каже да нове, увредљиве поруке не доприносе стабилизацији прилика у БиХ и истиче да ће Република Српска поносно славити свој празник.

"То што бошњачка елита и дио невладиног сектора Бошњака то ради, говори да нису зрели и да нису научили лекцију да је Република Српска трајна", додаје Кошарац.

Међу потписницима писма су и удружења која његују сјећање на бошњачке жртве страдале у сукобима са ХВО-ом. Оно што је занимљиво је да се међу радикалним бошњачким удружењима, која су и овом морбидном честитком поручила шта мисле о Републици Српској, нашао и Форум грађана Тузле.

Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузле, каже да у БиХ, на жалост, постоје три истине.

"Али, постоји само једна и од ње сви бјеже. Те три полуистине могу бити погубније него сама лаж. Чињеница је да би требало да имамо више саосјећања према другим жртвама", нагласио је Шехић.

Република Српска је једини функционалан дио државне заједнице БиХ и то многима смета, каже предсједница Српске Жељка Цвијановић. Увредљиве поруке, каже, само откривају у каквом се амбијенту Српска бори да оствари напредак.

"То нас мора држати вјечно будним и спремним да разумијемо и гдје живимо и на који начин функционишемо и да будемо усмјерени на очување Републике Српске и њено јачање. Зато увијек понављам да је веома важно да су њене институције стабилне", додаје предсједница.

Представници удружења и институција Српске увјерени су да ће најновије активности недобронамјерних само додатно мотивисати грађане да још масовније и свечаније прославе предстојећи Дан Републике.