latinica  ћирилица
06/01/2019 |  09:48 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Вучић са Србима из региона: Мир и стабилност приоритет

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су на данашњем састанку представници Срба из региона јасно ставили до знања да су мир и очување регионалне стабилности од приоритетног значаја.

"Политика коју сви водимо јесте политика сарадње са свима другима, добрих односа са свим другим народима, политика у којој нећемо угрожавати туђе било државе било националне интереса, али политика у којој ћемо чувати наше националне и државне интересе", рекао је Вучић током обраћања новинарима послије састанка са представницима Срба из региона на Андрићевом венцу у Београду.

Он је истакао да Србија има веома блиске и добре односе и са Републиком Српском и БиХ, те да је БиХ један од кључних трговинских партнера, али и Црна Гора, Македонија и Хрватска.

"Са свим тим земљама Србија има суфицит у свом трговинском односу и све те земље су од изузетног значаја за нас, јер су то простори где можемо на најбољи и најуспешнији начин да пласирамо нашу робу. Зато је од посебног нашег интереса да са тим земљама имамо веома добре односе", објаснио је Вучић.

Он је додао да 2019. година неће бити политички лагана за српски народ, али је изразио увјерење да ће економски година бити веома успјешна.

Вучић је указао да ће ова година имати изазове када је ријеч о Косову и Метохији, а истакао је и проблеме опстанка српског народа и њихов положај у другим државама региона.

Он је рекао да је данашњи састанак један од оних на којима су изнијели своје ставове и саслушали једни друге не угрожавајући никог и не желећи ником лоше.

"Наставићемо гледати да једни другима помажемо, а Србија ће искористити ту прилику да сопствено јачање и економски напредак буде не само добро примљен, већ да од тога корист има и наш народ, нарочито у очувањег нашег кулутруног, језичког и националног идентитета", истакао је Вучић.

Према његовим ријечима, ако Србија настави путем развоја и напретка какав је био 2018. моћи ће још више да помогне свом народу у изградњи вртића, школа, болница, домова здравља, али посебно у области кулутре, очувања нашег језика, писма, снажења националне свијести и очувања српског имена и презимена.

Вучић је као важан резултат истакао оно што су он и премијер Србије Ана Брнабић успјели у договору са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, али и са осталим да и када постоје разлике у мишљењима увијек постоји однос поштовања, разумијевања и подршке.

"Да никад више не дођемо у ситуацију у којој смо били и деведесетих и почетком двехиљадитих, да имамо ту врсту слоге каквом Срби нису могли да се диче деценијама, да не кажем вековима", рекао је Вучић.

Он је свим грађанима Србије православне вјероисповијести и свим Србима у региону пожелио срећан Бадњи дан и Божић и успјешну Нову годину.

Састанку, којем је претходило уношење бадњака у зграду Предсједништва на Андрићевом венцу у Београду, осим Додика, присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Србије Ана Брнабић.

На састанку су учествовали и предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац, предсједник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић, лидери Нове српске демократије Андрија Мандић и Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић, као и посланик Уједињене Црне Горе Горан Даниловић.

Комплетно обраћање Вучића и Додика можета погледати овдје.