latinica  ћирилица
06/01/2019 |  13:45 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Српска и Србија неодвојиви дио српског народа (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј честитао је данас предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на храбрости да каже оно што сви желе, а то је да је Република Српска са Србијом неодвојиви дио српског народа и да су сви дужни да то јединство подрже и одрже.
Београд: Патријарх Иринеј - Додик, Цвијановић, архив - Фото: СРНА
Београд: Патријарх Иринеј - Додик, Цвијановић, архивФото: СРНА

Патријарх Иринеј је, након пријема који је у Патријаршији организовао за Додика и предсједника Српске Жељку Цвијановић, истакао да је састанак протекао у пуном пријатељству, поручивши да су "народ из Србије и из Републике Српске један народ", као и да је "то била једна република и тако остаје".

"Поздрављам господина председника и честитам му на храбрости да каже оно што сви ми желимо - да је Република Српска са Србијом неодвојиви део српског народа и да смо сви позвани и дужни да то јединство подржимо и одржимо", рекао је патријарх Иринеј у изјави за Срну и Радио-телевизију Републике Српске.

Патријарх Иринеј поздравио је божићним поздравом "Мир Божји, Христос се роди!" народ Србије и Репубилке Српске, као и Србе у расејању, пожељевши им срећне и благословене божићне празнике, са жељом да свима буде много боље у овој него у минулим годинама.

"Честитам празник Републици Српској и народу нашем са жељом да се у нас усели мир, слога и љубав, да имамо слогу, пре свега са нашим народом, али и са свима људима добре воље. Само на такав начин можемо своје време да учинимо временом напретка, моралног, духовног и економског, и да останемо у тој нашој заједници, што није никаква новина, него да наставимо оно што смо наследили од наше историје и културе", рекао је патријарх Иринеј.

Састанак у Патријаршији

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је патријарху Иринеју на пријему и поручио му да га очекује на прослави Дана Републике - 9. јануара, који је постао датум који симболизује слободу Срба у Српској и превазишао је обичан дан републике какав славе друге државе.

"Данас је то Дан Републике и дан слободе", истакао је Додик.

Он је рекао да је Српска православна црква један од најважнијих елемената српског националног идентитета и да веома цијени њену улогу.

"Веома смо посвећени заједничком раду и ономе што је истина", рекао је Додик.

Он је захвалио патријарху Иринеју што је издвојио вријеме за састанак како би се управо у овим празничним данима потврдило јединство српског народа.

"Још више ћемо радити заједно, јер је то једини могући пут. Радиће заједно и Република Српска и Србија, Срби и њихове организације било гдје у свијету и, наравно, СПЦ као саставни дио народног и националног ткива", рекао је Додик.

Додик је честитао Бадњи дан и Божић српском народу и у Србији и у Републици Српској, у региону и дијаспори.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила је патријарху Иринеју на пријему у сусрет Божићу и Дану Републике Српске, али и због тога што ће Његова светост и ове године доћи у Бањалуку и обиљежити Дан Републике са својим народом.

Цвијановићева је истакла да је празнично вријеме Божића добро да се пошаљу поруке о јединству српског народа, слози и односима који се морају стално унапређивати и градити.

"Вољела бих да смо у вријеме празника растерећени неких бременитих ствари, али, на жалост, то није тако и морамо и у свакодневном животу да водимо о томе рачуна - и о политичким, и економским темама", рекла је Цвијановићева.