latinica  ћирилица
06/01/2019 |  15:17 ⇒ 15:23 | Аутор: РТС

Албанци у Ђаковици не дозвољавају долазак Србима

Расељени Срби из Ђаковице, због протеста Албанаца, ове године не иду у родни град да унесу бадњак у цркву.
Протест Aлбанаца против Срба у Ђаковици - Фото: РТС
Протест Aлбанаца против Срба у ЂаковициФото: РТС

Удружења Ђаковичана оцијенило је да је јутрос одржани протест Албанаца један од облика застрашивања српског народа.

У том метохијском граду, Албанци су организовали протест како би онемогућили расељене Србе да дођу и у цркви запале бадњак.

Организатори наводе да протестују јер међу људима који би дошли да обиђу православну цркву наводно има осумњичених за ратне злочине, пренео је Индексонлајн.

Предсједник Удружења Ђаковичана Ђокица Станојевић каже да је протест Албанаца само један од облика застрашивања српског народа којим се укида и њихово посљедње право да обиђу своју цркву на највеће православне празнике.

Станојевић је навео да је вишечасовни протест одржан јутрос испред цркве - манастира у којој живе преостале три монахиње у Ђаковици, а које жале за четвртом Надеждом Исаиловић преминулом прије пет дана.

- Пред очима демократске Европе и представника западних амбасада не дозвољавају нам да прославимо Божић у граду у коме смо рођени" - рекао је Станојевић.

Међународну заједницу је упитао ко кога угрожава.

- Слобода нам је одузета, али нека жале они који такву слику шаљу у свеијт и забрањују српском народу да на највећи хришћански празник буду у својој цркви, манастиру у свом граду - рекао је он.

Подсјетио је да је Удружење и ове године благовремено институцијама на Косову и Метохији најавило план за долазак у Ђаковицу, те да је то изазвало реаговање Албанаца.