latinica  ћирилица
06/01/2019 |  16:05 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Прослава Бадњег дана у Бањалуци, Додик и Цвијановићева са владиком Јефремом

Епископ бањалучки Јефрем служио је Вечерње богослужење у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци и освештао бадњак.

Богослужењу су присуствовали предсједница Републике Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вечерњу службу служио владика Јефрем, након чега је у порти Храма Свете Тројице обављено традиционално налагање бадњака.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Божић прилика за окупљање породице, те да је важно да људи буду посвећени једни другима.

- Важно је да будемо посвећени једни другима, да се забораве сви неспоразуми и да се окренемо заједничком животу у оквиру породице, драгих људи, да свима пожелимо добро, а да онима, који су некада према нама можда и згрешили, опростимо и да на овом простору живимо живот достојан човјека и народа који овдје живи - рекао је Додик.

Он је свим православним вјерницима честитао Бадњи дан и сутрашњи Божић традиционланим поздравом "Мир Божији, Христос се роди!".

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је важност окупљања за Божић, указујући да је то вријеме за слање добрих порука, али и да се покажу вриједности на којима почивају Република Српска и друштво.

- Задовољна сам што Република Српска иде стабилно у будућност и да смо економски и политички стабилни и јаки - поручила је Цвијановићева.

Она је честитала Божић свим вјерницима који га прослављају, као и Дан Републике свим грађанима Републике Српске.

Епископ бањалучки Јефрем служио је Вечерње богослужење у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци и освештао бадњак у присуству предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Додик је изјавио вечерас да Српска православна црква има врло важну улогу у друштву и представља један од најважнијих елемената српског националног идентитета.

Додик је рекао да су СПЦ и држава заједно изградили многе вјерске објекте и да имају добар однос.

- Однос са народом се гради на начин да се осјете његове потребе у вјерском смислу. Договорили смо се да се сви усмјеримо на изградњу руско-српског православног центра у Бањалуци, како би што прије био завршен - рекао је Додик новинарима у Бањалуци након божићног пријема, који је за њега и предсједницу Српске Жељке Цвијановић организовао епископ бањалучки Јефрем.

Додик је најавио да ће у наредних четири до пет година у оквиру православних храмова широм Српске, гдје за то постоје услови, бити изграђена обданишта, чиме би се дала нова димензија Цркви у погледу образовања најмлађих.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство чињеницом да је сарадња између институција Републике Српске и СПЦ одлична.

- Та подршка је јако важна у изградњи друштва, духовности и његовања вриједности на којима почива Република Српска - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су са владиком Јефремом разговарали о стварима које су важне за развој и напредак друштва, односно Републике Српске.

- Празници су вријеме окупљања када сумирамо одређене резултате и када презентујемо неке наше планове - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је задовољна што је Република Српска јака и стабилна и иде сигурно и храбро у будућност.

Пријем, који је организован поводом Божића, одржан је у Владичанском двору.