latinica  ћирилица
06/01/2019 |  16:22 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

ДФ: Иницијатива за отворену границу између Србије, Црне Горе и Српске

Предсједници Нове српске демократије /НСД/ Андрија Мандић и Демократске народне партије /ДНП/ Милан Кнежевић покренули су иницијативу код предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о отвореној граници између Црне Горе, Србије и Републике Српске.
Александар Вучић и Андрија Мандић - Фото: СРНА
Александар Вучић и Андрија МандићФото: СРНА

"То би била важна претпоставка о трговинској унији која у наредном периоду очекиване глобалне рецесије може бити рецепт како се на прави начин суочити са социоекономским изазовима", наводи се у саопштењу Демократског фронта /Дф/, у чијем су саставу НСД и ДНП.

Мандић и Кнежевић су на данашњем састанку у Београду са државним и политичким лидерима српског народа у региону упознали Вучића с актуелном друштвено-политичком ситуацијом, посебно апострофирајући институционални прогон српског народа у Црној Гори који ће, како кажу, кулминацију доживјети пред попис 2021. године.

Констатовали су да је Србија одувијек била замајац Балкана и указали на опасне трендове у региону.

"Ти трендови се односе на стварање антисрпске коалиције коју би чиниле Албанија, Црна Гора, Хрватска, Македонија и такозвано Косово, не би ли Србију и српски народ таргетирали као деструктивни елемент југоисточне Европе и успорили њен све видљивији економски развој", наводе из ДФ-а.

Мандић и Кнежевић су упознали Вучића и о активностима ДФ-а усмјереним у правцу уставних промјена, којима би српски народ и српска језичка заједница били нормирани у Уставу, како им то и припада.

Они су рекли да су задовољни што је усвојен њихов ранији приједлог о отварању конзулата Србије у сјеверном дијелу Црне Горе и то највјероватније у Беранама.