latinica  ћирилица
06/01/2019 |  17:51 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Патријарх освештао бадњак испред храма Светог Саве

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је вечерас бадњак на платоу испред храма Светог Саве на Врачару, гдје је потом обављено његово паљење.
Паљење бадњака испред Храма - Фото: СРНА
Паљење бадњака испред ХрамаФото: СРНА

Патријарх српски изразио је наду да ће Бог сачувати српски народ у садашњем времену пуном бриге, као што га је сачувао кроз читаву његову историју

"Благодарни смо Господу што имамо и власт која нас води, која мисли о нама, која чини све да нам буде добро и што боље и да будемо захвални животу. Зато се молимо за све, за оне који нас воде, да им Господ да моћ, снагу и силу, да нас воде онако како то Господ жели и да учини да будемо срећни у свом животу", поручио је патријарх Иринеј у бесједи окупљеном народу.

Он је изразио наду да су далеко времена која су српски народ одвајала од Бога.

"Молимо се да Христос, кога симболизује бадњак, уђе у сва срца и домове наше, али и научне и просветне установе, и војску која нас брани и штити од непријатеља наших, и да све оно што је наше буде освећено и осветљено светлошћу дрвета живота, односно светошћу Христовом", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је пожелио да Господ благослови и све народе који добро мисле и додао да српски народ жели добро и себи и другима са којима дијели поднебље.

"Нека Господ благослави и српско Косово и Метохију, српску свету земљу, православни Јерусалим и мјесто на коме су светиње српског народа, на коме је никла његова историја, култура и подизала се српска духовност, како би остало народу српском коме је увек припадало", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је подсјетио на многа искушења, али да је Господ јачи од свих невоља које српском народу многи задају.

"Зато, будимо верни Господу нашем по угледу на наше претке којих је много великих и светих на које треба да се угледамо и пођемо путем његовим, путем сигурности", поручио је патријарх Иринеј и поздравио окупљене традиционалним подравом "Мир божји, христос се роди".

Паљељу бадњака испред Храма Светог Саве присуствовао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Патријарх Иринеј служио је и свечано бденије у крипти Храма Светог Саве, гдје ће сутра, на Божић, служити и Божићну литургију.