latinica  ћирилица
07/01/2019 |  08:35 ⇒ 11:06 | Аутор: sputniknews.com

Вашингтон пост: Америка притиснула Тачија да укине тарифе

Под притиском америчке администрације предсједника Доналда Трампа предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи обећао је да ће предузети значајан корак ка рјешавању ескалирајућег одмјеравања снага са Србијом, пише "Вашингтон пост".
Тачи (Фото:AP Photo/ Visar Kryeziu) -
Тачи (Фото:AP Photo/ Visar Kryeziu)

Вашингтон пост наводи да се Трамп неуобичајено директно обратио српском и косовском лидеру тако што им је послао лично писма у којима наговјештава могућност да би мировна церемонија могла да се одржи у Бијелој кући.

Амерички лист наводи да је Тачи 21. децембра, неколико дана по добијању Трамповог писма отишао у Берлин гдје се састао са амбасадором САД Ричардом Гренелом, Трамповим човјеком од повјерења.

Тачи је тада обећао да ће промијенити курс када је ријеч о тарифама које је Приштина увела на сву српску робу, а на састанак је отишао са тројицом сарадника.

Гренел је од Тачија затражио нормализацију односа Београда и Приштине и директне преговоре, кажу амерички званичници. Лист додаје да се он није састао појединачно са српским предсједником Вучићем.

"Тачи и ја смо разговарали о значају дугорочних одлука а не краткорочних реакција. Драго ми је што је пристао и што се обавезао да ће радити на укидању тарифа које су недавно уведене српским производима", рекао је Гренел у изјави за Пост.

Овај потез би помогао да се пошаљу прави сигнали да је Тачи озбиљан када је ријеч о преговорима, додао је Гренел који је био портпарол и савјетник Џона Болтона, актуелног савјетника за безбједност Бијеле куће.

Тачи је у изјави за Вашингтон пост, на енглеском и преко мејла у петак, рекао да је "спреман да размотри укидање тарифа ако се за Косово отвори јасан пут за наставак у правцу постизања коначног мировног споразума са Србијом".

Вашингтон пост констатује да Тачи не може сам да укине тарифе и да се суочава са противљењем Таћија и понекад  Харадинаја, али да САД сматрају његов гест првим кораком у правцу деескалације тензија и могућим повратком ономе што се чинило најплодоноснијим напорима током десет година у правцу коначног мировног споразума.