latinica  ћирилица
07/01/2019 |  09:03 ⇒ 10:59 | Аутор: sputniknews.com

Обрт у Габону: Полиција ухапсила побуњене војнике (ВИДЕО)

Полиција је ухапсила побуњенике који су заузели државну телевизију Габона и објавили о формирању Националног савета за рестаурацију због губитка поверења у предсједника земље, јавља РФИ, позивајући се на министра комуникација Гија Бертрана Мапонгу, који врши дужност званичног представника Владе.
Восјка извршила пуч у Габону - Фото: Screenshot/YouTube
Восјка извршила пуч у ГабонуФото: Screenshot/YouTube

Габонски министар је обећао да ће ситуација у земљи бити нормализована у наредним сатима.

Подсјетимо, јутрос су се програму државне телевизије Габона појавили војници који су саопштили да је извршен државни удар, са циљем повратка демократије. Становници габонске престонице Либрвила изјавили су да се на улицама налазе тенкови и наоружана возила.

Предсједник Али Бонго преузео је власт у Габону 2009. Прије два мјесеца је, међутим, претрпио мождани удар и од тада је изван земље - на лијечењу у Мароку.

За Нову годину се обратио јавности путем телевизијског обраћања, увјеравајући ју да је се осјећа добро.

Али, габонски војници очито нису били импресионирани његовим повратком пред камере, назвавши га "јадним призором" и "беспоштедним покушајем задржавања на власти". Позвали су војнике у остатку земље да заузму аутобуске и жељезничке станице, аеродроме и складишта стрељива "за добро земље", јавља Радио Франс Интернационал.