latinica  ћирилица
07/01/2019 |  10:08 | Аутор: СРНА

"Највећа пријетња за БиХ су мигранти"

Балкан је у нову годину ушао са старим проблемима, који ће се усложњавати онолико колико то буду хтјели и дозвољавали западни центри моћи, а највећа безбједносна пријетња, посебно за БиХ, је нови велики миграциони талас, што многи занемарују, оцијенио је Рајко Петровић са Института за европске студије у Београду.

Петровић је изјавио Срни да споразум из Маракеша предвиђа повољнији статус за избјеглице, а да око четири милиона њих чекају у Турској да крену ка Европи новом мигрантском рутом која се ствара из Грчке, преко Албаније Црне Горе ка БиХ према Хрватској.

"Сукоби који смо имали на граничном прелазу Маљевац код Велике Кладуше и кампа Салаковац говоре да ћемо морати да се припремимо за велике изазове које миграције носе", рекао је Петровић.

Он је указао да је у западној БиХ локално становништво, које је муслиманско, пружило јасан отпор и побунило се због распоређивања миграната на том подручју јер су њихова безбједност и начин живота нарушени и угрожени.

"Дакле, постоји отпор. Они се буне јер су, према евиденцији Полицијске управе у Бихаћу, у више од 200 инцидената на том подручју учестовали мигранти и преко 40 кривичних дијела се везује за њих", рекао је Петровић.

Он је навео да за сада сви лидери из региона поручују да њихове земље неће бити стационари, али да тај став неће моћи да се одржи.

"Грађани земаља ЕУ су све више забринути што може да створи притисак да мигранти више не буду примани него да се одређен број шаље у земље које називамо `предстражом` Европе - на Балкан", рекао је Петровић.

Он је нагласио да се у јавности уопште не говори да је Собрање Македоније продужило ванредно стање на границама са Србијом и Грчком, које траје од 2015. године.

"То што траје четири године довољно говори о дубини проблема са којом се та земља суочава, а што може имати посљедице на регион", рекао је Петровић.

Он је рекао да нови талас миграната на Балкану прати супротан процес - демографско пражњење тог простора.

"Драстичан је пад становништва у свим балканским државама од Бугарске до Хрватске. То је један од кључних проблема", рекао је Петровић.