latinica  ћирилица
07/01/2019 |  10:41 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Вулин: Ако Пленковић тражи истину, онда треба и да је прихвати

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је хрватском премијеру Андреју Пленковићу, поводом његових непримјерених изјава за православни Божић о великосрпској агресији и суочавању са истином, да, ако тражи истину у односима између Србије и Хрватске, онда треба и да је прихвати.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Истина је да Срби рођени у Хрватској нису могли да буду агресори на Хрватску. Истина је да је Хрватска у злочиначкој акцији `Олуја` убила више од 2.000 и протерала 220.000 Срба, држављана Хрватске", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је истина да је прије злочиначке "Олује", за коју нико није одговарао, Хрватска протјерала још око 200.000 Срба, држављана Хрватске, посебно из градова у којима чак није било ни оружаних сукоба.

Вулин је изразио жаљење што је хрватској политици вјечита тема Србија и што у Хрватској не могу да се уздрже од напада на Србију и вријеђања српског народа, чак ни у данима великих православних празника, пренијели су београдски медији.

Он је реаговао на изјаву Пленковића, дату на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу, да је истина кључна за помирење и да се она односи на то да је Хрватска "била жртва агресије Милошевићевог великосрпског режима".

Пленковић је рекао да је Хрватска модерна, а Србија треба да се суочи са прошлошћу.