latinica  ћирилица
07/01/2019 |  14:09 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Владика Амфилохије: Бројни гријеси црногорске власти

У свим храмовима Митрополије црногорско-приморске служене су божићне литургије, а централну литургију у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици служио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројних вјерника.
Подгорица - божићна литургија - Фото: СРНА
Подгорица - божићна литургијаФото: СРНА

Пред свето причешће прочитана је Божићна посланица Његове светости патријарха српског Иринеја и архијереја Српске православне цркве.

На крају литургије митрополит Амфилохије честитао је Божић сабраном вјерном народу, посебно дјеци.

Он је у бесједи указао да црногорска власт не признаје обновљену Цетињску богословију, иако је она већ изњедрила више од 20 генерација богослова.

"Није то ни чудо, јер су они насљедници оних који су укинули Богословију, убили митрополита Јоаникија и више од 120 свештеника након Другог свјетског рата. Они који су васпитавани на духу богоубиства и братоубиства само настављају ту политику", навео је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да су бројни гријехови садашње црногорске власти, а да су од њих три најизраженија - стварање лажне цркве, признање лажне државе на Косову и Метохији и увођење санкција Русији.

"Сад стварају и своје цркве. Можете мислити који је то срам за Црну Гору, за Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, да безбожници и продане душе стварају неке своје цркве. Стид је што они данас измишљају некакву своју аутофекалну цркву, да опрости ова светиња. Од отпадака црквених праве цркву, од оних који не служе Богу Христу него себи и својим интересима", истакао је владика Амфилохије.

Према његовим ријечима, то је срам данашње Црне Горе, односно оних који су на власти.

Владика Амфилохије рекао је да би власти у Црној Гори да отимају храмове саграђене прије 1920. године, проглашавајући их за државне, наводећи да је то "још једно безумље".

Према његовим ријечима, велики је гријех и одрицање црногорске власти од Косова и Метохије и предавање Метохије, за чије ослобођење су погинули многи Црногорци, "у руке оних који су стид и срам за часни албански народ – разбојницима и енверхоџистима".

"То је стид и срам власти, а не Црне Горе, јер Црна Гора то не прихвата", поручио је митрополит црногорско-приморски.

Владика Амфилохије рекао је да је "велики срам да је Црна Гора владике Данила, Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Тајновидца ловћенског увела санкције светој Русији" и додао да Црна Гора никада није могла и не може без Русије.

Дјеца с вјеронауке при подгоричком храму извела су празнични програм.