latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:29 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Град Бањалука кандидовао три пројекта у оквиру прекограничне сарадње

Град Бањалука кандидовао је три пројекта из области "Допринос развоју туризма и очувању природног и културног насљеђа" у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње БиХ-Хрватска-Црна Гора за период 2014-2020. година, речено је Срни у градском Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.
Невен Станић - Фото: СРНА
Невен СтанићФото: СРНА

Вршилац дужности начелника градског Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Невен Станић рекао је Срни да је циљ програма јачање друштвеног, економског и територијалног развоја прекограничних подручја реализацијом заједничких пројеката и активности.

"С обзиром на то да овај програм нема ограничења када је ријеч о броју партнерстава у којим једна организација може учествовати, идеја је била да град Бањалука учествује у што већем броју партнерстава", појаснио је Станић.

Он је додао да средства која могу бити додијељена по једном пројекту за наведену приоритетну област износе од 400.000 евра до 2.000.000 евра и да се распоређују на пројектне партнере. Обавеза партнера је суфинансирање у износу од 15 одсто.

Станић је навео да је град Бањалука кандидовао пројекат који обухвата стварање заједничког туристичког производа који се односи на изградњу стазе за јахање.

"Утврђена дужина стазе је 65 километара, а налази се на потезу од Барловаца /Бањалука/ преко Мраковице до граничног прелаза Доња Градина. Дужина стазе на страни Хрватске је 70 километара, а налази се на потезу од Липика, преко града Новска и завршава се у Јасеновцу. Дужина стазе у Црној Гори је 50 километара, а налази се на планини Орјен и у општини Херцег Нови", рекао је Станић.

Он је напоменуо да је носилац овог пројекта град Новска, а да су пројектни партнери, осим Бањалуке, бањалучки Коњички клуб "Падок", Парк природе Лоњско поље и Туристичка организација Херцег Новог.

"Укупан буџет пројекта је 1.202.958 евра, од чега на Бањалуку иде 151.725 евра, а град има обавезу суфинансирања у износу од 15 одсто буџета, што износи 22.758 евра", рекао је Станић.

Он је додао да је други пројекат под називом "Фортитуде" стварање заједничке туристичке понуде унапређењем туристичке понуде на тврђавама.

Станић је истакао да ће циљ бити остварен формирањем и опремањем центра за посјетиоце у Каменој кући на Кастелу, увођењем дигиталних садржаја на тврђавама на партнерским подручјима, дигиталног киоска са апликацијом која садржи информације за туристе и одржавањем заједничке манифестације под називом "Ноћ тврђава".

"Носилац пројекта је јавна установа Тврђаве културе Шибеник, а партнери на пројекту су градови Бањалука и Карловац, те општине Херцег Нови и Бар. Укупан буџет пројекта је 651.150 евра. У оквиру укупног буџета, буџет Бањалуке је 230.055 евра, од чега град има обавезу суфинансирања 15 одсто, што износи 34.508 евра", навео је Станић.

Он каже да трећи кандидовани пројекат под називом "Активо" обухвата стварање заједничког туристичког производа путем развоја и обједињавања понуде адреналинског туризма.

"Циљ ће бити остварен кроз израду интерактивне мапе адреналинског туризма на партнерским подручјима, едукацију пружалаца услуга адреналинског туризма која се односи на управљање туристичким одредиштем, као и умрежавање са осталим субјектима који се баве адреналинским туризмом ради заједничког креирања туристичких производа", рекао је Станић.

Он наводи да је носилац пројекта Агенција за рурални развој Задарске жупаније, а партнери, Бањалука и општина Тиват.

"Укупан буџет пројекта је 473.076 евра. Буџет Бањалуке је 118.963 евра, од чега град има обавезу суфинансирања 15 одсто, што износи 17.844 евра", каже Станић.

Како наводе из Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, које је припремило овај пројекат заједно са Одјељењем за локални економски развој и стратешко планирање, евалуација пројеката, а у складу с тим и реализација, очекује се у љето. Реализација свих пројеката траје 24 мјесеца.

"Од пројеката се очекује раст броја туриста у 2021. години од пет одсто у односу на 2018. Параметар је 2021. година зато што се тада завршава имплементација пројеката", рекао је Станић