latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:35 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

И ове године Унија пекара Србије организовала ломљење божићне чеснице

Испред Храма светог Саве у Београду и ове године Унија пекара Србије организовала је ломљење божићне чеснице. Ова традиционална манифестација одржана је 28. пут, а они најсрећније руке у чесници су пронашли златник, којих је ове године било чак 33.

Пред Београђанима ове године двије велике чеснице, са 33 златника, који симболизују број година Исуса Христа. Уз традиционални хришћански поздрав Мир Божји – Христос се роди, патријарх Иринеј је честитао Божић, уз поруку да се мир и радост уселе у наша срца и душе.

"Ово је чесница коју Београд, хришћани Београда приносе Господу као уздарје за сва добра која је од Господа примио", рекао је патријарх српски Иринеј.

Пекари су се ове године посебно потрудили да направе чесницу која по много чему превазилази претходне.

"Ове године смо правили чесницу за Гиниса, пошто је ово 800 година аутокефалности СПЦ. Направили смо чесницу од 3,5 метра, састављену из 5.000 дијелова, са 33 дуката, утрошено је 200 кила теста и правили смо је добрих 12 сати. Пет квалитетних мајстора је чесницу правило 12 сати", навео је потпредсједник Уније пекара Србије Марко Драгићевић.

Друга чесница стигла је из Гроцке, била је тешка око 180 килограма и састављена из 2.500 дијелова. Ломљењу чеснице највише су се обрадовали најмлађи, који су упркос хладном времену, с родитељима дошли до Храма светог Саве. Још ако су пронашли златник – срећи није било краја. 

Осмомјесечна Даница и мала Маша први пут присуствују ломљењу чеснице, а већ су у њој пронашле златни новчић.

"Мир Божји, Христос се роди, желим свима лијепо да прославите празник, да будете здрави, насмијани, весели". истакла је Даничина мајка Јасмина. 

"Прве године смо и дошли, пошто имамо и бебу малу, па прошле године је она била мала, и први пут смо дошли и добили парицу", додала је Машина мајка Јована.

Пекари су дијелили и пакетиће, балоне и крстиће. Ломљење Божићне чеснице организовано је у оквиру манифестације Божићно сеоце код Храма светог Саве, у оквиру које се различитим програмима обиљежавају православни празници до 28. јануара.