latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:38 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Божић у породици Ђукић из Оштре Луке

У свим храмовима и црквама приједорске регије служена је Божићна литургија и прочитана божићна посланица патријарха српског Иринеја. Божић је празник рађања новог живота, празник дјеце, родитељства и породице. Вјерници су овај велики празник прославили традиционално у кругу породице и у складу са обичајима свог краја. Причу доносимо из Оштре Луке из породице Ђукић.

Петочлана породица Ђукић из Оштре Луке прославу Божића започела је одласком на литургију. Након тога услиједио је божићни доручак. Ивана и Маја су на факултету, а најмлађи Иван иде у основну школу. Божић је прилика да се окупе.

"Највише ми значи због тога што могу да сједнем са својом породицом, да се заједно помолимо Богу и да заједно једемо"
Кућа породице Ђукић свечано је уређена. 

"Јутрос смо ишли на службу. Устали смо негдје око шест сати. Сваке године то радимо. То је иначе традициција и у нашој породици, иначе и у овоме крају. Прославом Божића и Христовог рођења, ми вјековну традицију српског народа на овом подручју пратимо и самим тим дајемо поштовање према нашим прецима", истакао је Раденко Ђукић.

У породици Ђукић за Божић припрема се богата трпеза.

"За Божић традиционално, као и сваке године, спрема се цицвара, пече се печеница, пита, салате разне", навела је Наташа Ђукић.

Раденко Ђукић упутио је честитку свим православним хришћанима, који данас прослављају Божић, традиционалним поздравом "Мир Божији, Христос се роди". 

"Поготово бих желио да поздравим нашу браћу и сестре на Косову и Метохији који данас божићују", поручио је он,