latinica  ћирилица
07/01/2019 |  15:41 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Ломљење Божићне чеснице у Хан Пијеску

По угледу на друге средине, скупштинска већина у општини Хан Пијесак, предвођена начелником Владом Остојићем, организовала је први пут ломљење Божићне чеснице у којој су била три златника. Срећу да пронађу златнике имала су дјеца, која су у великом броју присуствовала овој Божићној свечаности.

Златнике у Божићној чесници који представљају светионике у духовном и свеопштем напретку пронашла су дјеца на које се највише и преноси благослов и благодат Божија.

За оне који су даривали златнике данашњи масовни одзив дјеце и радост на њиховим лицима наговјештавају, послије тешких година за ову општину, више среће и благодати у 2019.

"Надам се да ће ово прерасти у традицију. Надам се да од Божића 2019., а за два дана је и Дан Републике Српске, да све иде набоље за наш народ и нашу земљу". поручио је начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић.

Припремање чеснице пречника метар и по био је велики изазов за локалне пекаре који су осим умијећа унијели и пуно љубави у овај задатак.

"Први пут је да правимо ову велику чесницу. Направили смо велики плех и поредали више од 300 земички", истакао је власник пекаре "Вук" Иван Вуковић.

Златнике тежине три, два и грам и по, даривало је девет одборника скупштинске већине у општини Хан Пијесак са намјером да ова лијепа Божићна манифестација прерасте у традицију.