latinica  ћирилица
07/01/2019 |  17:40 | Аутор: СРНА

Рудари не желе у зеничку јаму

Рудари Рудника мрког угља Зеница који дођу у трећу смјену неће силазити у јаму јер им није исплаћен топли оброк, док ће јутарња смјена највјероватније кренути пред општину ако не буде никаквог реаговања града Зенице, изјавио је предсједник Синдиката рудара Нијаз Вардо.
Рудник Стара јама и управа РМУ Зеница - Фото: klix.ba
Рудник Стара јама и управа РМУ ЗеницаФото: klix.ba

Рудари друге смјене Рудника мрког угља Зеница одбили су данас да сиђу у јаму због неисплаћеног топлог оброка, пошто је град Зеница блокирао рачун рудника због неплаћања коришћења грађевинског земљишта.

Вардо је навео да су представници Синдиката упознали управу рудника да ће рудари стати с радом, преноси портал "Кликс".

"Ми смо данас до 15.00 часова дали рок за информацију о кориштењу грађевинског земљишта и о топлим оброцима, али с обзиром на то да ништа нисмо добили, одлучили смо да останемо ван јама", истакао је Вардо.

Он је појаснио да су рудари покушали доћи до градоначелника Зенице Фуада Касумовића, као и директор овог рудника Невзет Вршкић, али да нико није примљен на разговор, те додао да није испуњено обећање градоначелника да ће проблем бити ријешен.

Недавно је на Уставном суду проглашено да је кориштење грађевинског земљишта неуставан намет на привреду, а колика су дуговања рудника, није познато.